Zo bereid je je huisdier voor op de komst van een baby: 'Babygeluiden zijn heel aandachttrekkend'

© RTV Utrecht
Utrecht - "De komst van een baby is niet alleen voor ouders een grote verandering, ook voor dieren staat de wereld op z'n kop", zegt Ineke van Herwijnen van de Gedragskliniek voor Dieren in Utrecht. Om ouders - en dier - beter voor te bereiden op de komst van een baby komt de kliniek nu met een folder vol met tips.
Het is allereerst een goed idee om aan je dierenarts te vertellen dat je een kindje verwacht, zei onderzoeker Van Herwijnen vanmorgen bij Radio M. "Dan kan de gezondheid worden gecheckt zodat er geen ziektes in huis zijn op het verkeerde moment. Maar ook kan je aan je dierenarts allerlei vragen stellen over het gedrag van een hond of kat."
Alle huilgeluiden, nieuwe geuren, en de vele aandacht die naar het kleine hummeltje gaat en niet naar het huisdier heeft ook grote gevolgen voor je hond of kat. Het is daarom belangrijk om huisdieren goed te voorbereiden. "Leer bijvoorbeeld een hond hoe zij naast een babywagen moet lopen."
Ook aan babygeluiden moeten dieren wennen. Het is niet zo dat katten of honden sneller gewend zijn, maar het helpt als zij in hun eerste levensweken al kennis hebben gemaakt met baby's of jonge kinderen. "Babygeluiden zijn natuurlijk aandachttrekkend, daar zijn ze ook voor bedoeld zodat de baby de zorgt krijgt die ze nodig heeft. Maar voor heel veel dieren zijn het opvallende geluiden."

Leuke filmpjes

Via een app op je telefoon die geluiden afspeelt kunnen dieren alvast wennen, zegt de onderzoeker. "Begin heel zachtjes en speel het dan steeds harder af." Maar de telefoon kan ook een enorme boosdoener zijn.
Veel ouders vinden het leuk om filmpjes te maken van hun pasgeboren kroost met een huisdier. Hoe leuk deze filmpjes ook kunnen zijn, toch raadt Van Herwijnen ze af. "Deze filmpjes worden voor onszelf gemaakt, de volwassenen, maar niet voor de baby of het dier. Een dier kan het ook heel eng vinden en dan kan een kat gaan krabben of een hond gaan bijten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil."