Olievlek stroomt door water in Overvecht, Dierenambulance probeert getroffen vogels te helpen

© Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Utrecht - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden waarschuwt voor met olie vervuild water in Overvecht. De olie is aangetroffen bij de Gageldijk, bij de Noordelijke randweg rond Utrecht – en is inmiddels naar het water langs de Moldaudreef gestroomd. Volgens het waterschap is er geen ontbrandingsgevaar.
De olie ligt als een dunne filmlaag op het water en is in de directe omgeving te ruiken. Een duiker heeft de pijp onder de randweg afgesloten. Ook zijn er zogeheten oliebooms, absorberend materiaal dat de olie moet opnemen, en olieschermen geplaatst. Dat alles moet voorkomen dat het spul de Vecht opdrijft.
De Dierenambulance heeft vandaag geprobeerd om zo'n zes eenden en meerkoeten die door de olie zijn aangetast schoon te maken. "Helaas zijn ze ons steeds te snel af en krijgen we ze niet te pakken", vertelt een medewerker. "Voor zover we nu kunnen zien lijkt de schade bij de dieren mee te vallen."
Staatsbosbeheer helpt ondertussen ook, vertelt de medewerker van de Dierenambulance. Zij kijken naar de jonge nesten, om te controleren dat de vervuilde vogels de olie niet op hun eventuele eieren of jonge vogels overbrengen. "We zijn in ieder geval blij dat we zijn gebeld en staan de komende dagen paraat om te helpen als dat nodig is", vertelt ze.
Waar de olie vandaan komt en hoe groot de vlek is wordt op dit moment onderzocht.