Alle uitgelote leerlingen in Utrecht alsnog geplaatst: 'Een hele puzzel'

© Pixabay
Utrecht - De 130 leerlingen die vorige week werden uitgeloot voor hun favoriete middelbare school in Utrecht, zijn in de tweede ronde alsnog allemaal geplaatst. Dat meldt Naar het VO, de organisatie die de loting uitvoert. De leerlingen kozen aanvankelijk voor het Amadeus Lyceum, het Gerrit Rietveld College, St. Bonifatiuscollege en het Utrechts Stedelijk Gymnasium, maar zij moesten dus op zoek naar een andere school.
De uitgelote leerlingen konden tot vanmiddag 15.00 uur een nieuwe voorkeurskeuze voor een school doorgeven. Na die sluiting gingen besturen en schoolleiders met elkaar om de tafel om te kijken of alle aangemelde leerlingen geplaatst konden worden op de school van hun tweede keuze.

Puzzel

Volgens Bram Donkers van de lotingsorganisatie was de plaatsing daarna nog best een puzzel. "Er waren nog een aantal scholen die wat plekken hadden. Daar wordt dan ook meteen voor gekozen en de notaris zat al weer klaar om opnieuw te gaan loten. Dat wilden we kosten wat het kost voorkomen."
Als hypothetisch voorbeeld noemt Donkers een school met tien vrije plekken, terwijl er twaalf aanmeldingen zijn. "Dan ga je in eerste instantie toch even met een schoolleiding in gesprek. Een klas is natuurlijk niet rekbaar, je moet ergens een grens stellen. Maar in dit geval is er creatief gekeken naar wat er toch mogelijk was. Als je dan langer kijkt, zie je toch nog mogelijkheden. En zo is het gelukkig toch nog gelukt om iedereen op zijn nieuwe eerste keuze geplaatst te krijgen."
Dit jaar zijn ruim 4300 leerlingen geplaatst in de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht. De organisatie laat weten blij te zijn dat iedereen nu geplaatst is.