120 kilometer van huis: verdwaalde Aurelius na zeven maanden weer herenigd met baasjes

Aurelius de kat
Aurelius de kat © Aldo Brinkman
Utrecht - Aldo en Elze uit Utrecht hadden de hoop wel al zo'n beetje opgegeven. Want een kat die al zeven maanden vermist is, vind je meestal niet meer terug. Totdat de telefoon gisteren ineens overging. Of ze hun kat kwijt waren, want in het Duitse Bocholt (120 kilometer verderop) had een vrouw een kat gevonden met de chip van Aurelius. "We geloofden het eerst niet, maar het bleek toch écht waar te zijn."
120 kilometer van huis: verdwaalde Aurelius na zeven maanden weer herenigd met baasjes
Als we Aldo Brinkman 's ochtends bellen, houdt hij nog een slag om de arm. Zijn vriendin Elze Berends is op dat moment vanuit Utrecht onderweg naar Bocholt, om de kat op te halen. "We moeten de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is." Aan de andere kant: de chip zegt dat het hun kat is en de gevonden kat is net als Aurelius zwart. "Dus hoe groot is de kans dat het nu nog misgaat?"

Aurelius was waarschijnlijk niet teruggevonden zonder chip. Goede zaak dus dat er een landelijke chipplicht komt voor katten. Dat is afgelopen januari besloten. Wanneer de plicht er precies komt, is nog onduidelijk. Het moet het makkelijker maken om vermiste katten terug te vinden. Ook moet op die manier het aantal zwerfkatten worden verminderd.

In ons land leven ongeveer 2,9 miljoen huiskatten waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 als vermist worden opgegeven. Hoeveel zwerfkatten er zijn is niet precies bekend.

'Dramatische posters'

Toen de kat in september vorig jaar verdween, gingen bij de baasjes alle alarmbellen af. "We gingen die ochtend naar werk en zeiden onze twee katten gedag. 's Avonds kwamen we terug thuis en hadden we nog maar één kat", vertelt Aldo. Niets voor Aurelius, want de dove kat zat voornamelijk binnen. "Hij liep misschien een uurtje per dag buiten en was altijd weer op tijd terug."
Dus werd er een zoektocht op poten gezet. Hij werd als vermist opgegeven, er werden posters opgehangen en er werd een oproep op Facebook geplaatst. "Vooral die posters vond ik zo dramatisch. En je wil ook realistisch blijven, we hadden gewoon niet verwacht dat hij nog zou leven."
De verbazing klonk vanochtend nog door in Aldo's stem. "Het blijft toch een beetje onrealistisch", zei hij een paar uur voor het weerzien met Aurelius.
Waarschijnlijk is hij blijer met zijn kattenspeeltjes dan om ons weer te zien.
Kattenbaasje Aldo Brinkman
Aurelius kan in ieder geval op een warm welkom rekenen. Zijn favoriete brokjes en speeltjes staan alvast klaar. "Onze andere kat, Tiberius, houdt helemaal niet van kattenspeeltjes. Aurelius wel. Ondanks dat we weinig hoop hadden, konden we het niet over ons hart verkrijgen die speeltjes weg te doen. Waarschijnlijk is hij blijer met zijn kattenspeeltjes dan om ons weer te zien. Het blijft toch een kat, hè."
Ondanks dat ze blij zijn dat Aurelius weer terug is, willen ze ook heel graag weten wat hij de afgelopen maanden allemaal heeft uitgespookt. "Dat moet hij ons dan maar even vertellen", grapte hij vanochtend.

Vermiste katten, het komt vaker voor. Zo verdween eind juli de kat Penotti uit de Utrechtse wijk Terwijde. Twee jaar lang was de kat verdwenen, voordat het dier in mei 2021 weer opdook in de wijk Overvecht, op zo'n 7 kilometer afstand van huis. Daar werd Penotti weer herenigd met zusje Duo.

Sommige katten duiken verder van huis op. Zo werd de Utrechtse poes Noelle na vijf weken spoorloos te zijn geweest ineens teruggevonden in Vlaardingen. Niet zo ver weg als Aurelius, maar toch een dikke 70 kilometer van huis vandaan.

En waar Aurelius vanuit Utrecht naar Duitsland reisde, zijn er natuurlijk ook katten die de omgekeerde weg afleggen. Zoals de Duitse Friedo, die vanuit Bremen ineens bij de Jaarbeurs belandde. Waarschijnlijk was de kat met een vrachtwagen meegereisd.

Inmiddels is Aurelius weer thuis in Utrecht. "We zijn ontzettend blij en het is echt onze kat", lacht Aldo. "Hij kwam binnen, we deden het mandje open en hij wist meteen weer waar het eten stond. Het was meteen weer gezellig als vanouds en hij begon kopjes te geven."
Aurelius is wel wat verwilderd. "Het was altijd al een klein smal katje, maar hij is nu toch wat aan de magere kant en hij heeft een heel ruige vacht. Maar ik denk dat het met wat eten wat opknapt."