Verontreiniging onder Griftpark sterk verminderd dankzij bacterie

© Griftpark
Utrecht - De verontreiniging onder het Griftpark in Utrecht die zich had verspreid vóórdat het vervuilde gebied in de jaren negentig werd ingepakt, is volledig opgeruimd dankzij de zogenoemde Griftparkbacterie. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Ook binnen het ingepakte gebied breekt de bacterie de verontreiniging langzaam af.

Tot 1960 stond er op de plaats van het park een gemeentelijke gasfabriek, gebouwd op een vuilnisbelt. De fabriek en afvaldump hebben destijds gezorgd voor veel gif en rotzooi in de grond. Het was onmogelijk om de vervuilde grond te verwijderen. Daarom werd de grond in 1993 ingepakt met damwanden, die 64 meter diep in de grond zitten.

De bacteriepopulatie werd al in 2008 ontdekt nadat het grondwater onder het park sneller schoner werd dan berekend was. Hierop startten de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research (WUR) en onderzoeksbureau Deltares een onderzoek. Doel van dat onderzoek was om met behulp van gestimuleerde biologische afbraak de nazorg voor het park te verminderen. Dit blijkt nu dus zijn vruchten af te werpen.
Komende tijd willen onderzoekers kijken of de afbraak van de verontreiniging verder gestimuleerd kan worden met een aantal technieken. Mocht dit succesvol zijn, dan wil de gemeente het permanent oppompen van verontreinigd grondwater verder afbouwen. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kende voor dit vervolgonderzoek eerder 2,8 miljoen euro toe.
Verder wordt onderzocht of teer in de ondergrond verwijderd kan worden met aparte pomptechnieken. Eind dit jaar moet meer duidelijk worden over dat stuk van het onderzoek.