Drie Roemenen voorlopig vrij in zaak illegale prostitutie

© Pixabay
Utrecht - Een belangrijke stap in de rechtszaak tegen drie Roemeense mannen die worden verdacht van mensenhandel, mensensmokkel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken bij illegale prostitutie in Utrecht, waarbij vrouwen meer dan de helft van hun inkomen moesten afstaan. Er is een jarenlange gevangenisstraf geëist en de rechtbank heeft nu gedeeltelijk uitspraak gedaan. De mannen zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Over de verdenking van mensenhandel en mensensmokkel doet de rechtbank later uitspraak.
Drie jaar geleden deed de politie een inval in een pand in Utrecht nadat meldingen binnenkwamen van illegale prostitutie. De politie startte een onderzoek dat leidde tot de aanhouding van zes mannen. Drie daarvan zijn volgens het OM de hoofdverdachten, maar het OM heeft alle zes mannen vervolgd. Tegen de drie hoofdverdachten zijn lange celstraffen geëist. Over de verdenking mensenhandel en mensensmokkel is een eerdere onvindbare getuige alsnog gevonden. De rechtbank wil haar verklaring horen, voordat deze uitspraak doet.
De drie hoofdverdachten zouden volgens het OM zeker vier vrouwen van buitenlandse afkomst hier in Nederland seksueel hebben uitgebuit. De kwetsbare vrouwen werkten als prostituee en moesten meer dan de helft van hun inkomsten afstaan, aldus de officier van justitie.