Calamiteitenhospitaal geopend in Utrecht na ernstig treinongeluk in Voorschoten, 1 dode en 30 gewonden

© ANP
Utrecht - In Utrecht is het calamiteitenhospitaal geopend voor de slachtoffers van de treinbotsing in Voorschoten. Daar botsten vannacht zowel een passagierstrein als een goederentrein op een kleine bouwkraan op het spoor. Daarbij viel zeker één dode, meerdere mensen raakten zwaargewond. Dat meldt de Veiligheidsregio Hollands-Midden.
Een woordvoerder van het UMC Utrecht laat weten dat het calamiteitenhospitaal inmiddels operationeel is. Dit ziekenhuis wordt opengesteld bij grote ongelukken of calamiteiten. Het is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Aan boord van de ontspoorde nachttrein die vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag, bevonden zich zo'n vijftig passagiers. Het voorste deel van de trein kwam in het weiland terecht, terwijl het middelste deel op zijn kant naast het spoor belandde. In het achterste deel van de trein woedde na het ongeluk een brand. Die kon door de brandweer snel worden geblust.

Degelijk onderzoek

In totaal raakten ongeveer dertig mensen gewond, waarvan er inmiddels negentien naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Hoe zij er aan toe zijn, is niet bekend. Wel heeft de brandweer inmiddels bevestigd dat er één dode is gevallen. Het UMC Utrecht wil op dit moment nog geen uitspraken doen over hoeveel gewonden er in het calamiteitenhospitaal zijn of worden opgenomen.
Wel laat het hoofd van het Calamiteitenhospitaal Joris Prinsen weten hoe het er bij zo'n calamiteit aan toegaat. "De meest zwaargewonden die acute hulp nodig hebben, worden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt", vertelde hij vanmorgen bij Radio M Utrecht. "De slachtoffers die enige tijd onderweg kunnen zijn, komen naar het calamiteitenhospitaal."
De kraan waar de treinen tegenaan botsten, was van bouwbedrijf BAM uit Bunnik. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. BAM wil verder nog niets zeggen over de toedracht.
Ook de NS is wat dat betreft terughoudend. Directeur Wouter Koolmees laat weten dat er "degelijk onderzoek" gedaan moet worden naar het ongeluk. "Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is."

Calamiteitenhospitaal

Het calamiteitenhospitaal is een stand-by ziekenhuis dat indien nodig binnen 30 minuten operationeel kan zijn voor de opvang van grotere aantallen patiënten in geval van calamiteiten. Het is gebouwd binnenin het UMC Utrecht, met onder meer honderd bedden, twaalf intensive-care plaatsen, vier isolatieboxen en drie operatiekamers.

Het is de 46ste keer dat het calamiteitenhospitaal in Utrecht open is. De laatste keer was in 2019, na de tramaanslag in Utrecht waarbij vier doden en zes gewonden vielen. Er werden toen in totaal vijf mensen in het noodziekenhuis behandeld.