Kunstdoolhof komt naar Utrecht: '100.000 bezoekers per jaar'

© Frank van Delft
Utrecht - In een oude industriële hal in Utrecht moet begin 2024 kunstdoolhof Doloris openen. Oprichter Joep van Gorp zette al zo'n doolhof in Tilburg neer, de Utrechtse variant doet er nog een schepje bovenop. Toch wil hij niet te veel verklappen over wat je binnen ziet. "Zonder de verrassing kan je niet verwonderen, daarom laten we zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt."
In Tilburg heeft het doolhof veertig kamers waarin bezoekers zich volgens Doloris onderdompelen in een wereld van kunst. In Utrecht komen zeventig van die kamers. Van Gorp vergelijkt een tocht door het doolhof met een bergwandeling. "Je moet soms fysiek of mentaal doorzetten, maar uiteindelijk word je beloont met euforie wanneer je de top van de berg bereikt."
Illustratie van Ralph Zabel één van de Utrechtse illustratoren waar Doloris Utrecht mee gaat samenwerken. De komende maanden worden er nog andere Utrechtse kunstenaars geselecteerd.
Illustratie van Ralph Zabel één van de Utrechtse illustratoren waar Doloris Utrecht mee gaat samenwerken. De komende maanden worden er nog andere Utrechtse kunstenaars geselecteerd. © Ralph Zabel
In Utrecht gaan ook Utrechtse kunstenaars meewerken aan de totstandkoming op het Wisselspoorterrein, de selectie daarvoor begint binnenkort. De basisinstallatie is al ontworpen. "We zijn nu aan het voorbereiden om te gaan bouwen." De Utrechtse illustrator Ralp Zabel is al wel vastgelegd. Hij maakte een illustratie met hints over het doolhof.
Als het doolhof af is kunnen bezoekers volgens Van Gorp eindeloos verdwalen in een unieke wereld. In Tilburg is dat een succes gebleken: Doloris trekt daar zo'n 70.000 bezoekers per jaar. Dat succes wil Doloris minstens evenaren. "We verwachten dat we in ieder geval de 100.000 bezoekers moeten gaan halen, waarschijnlijk nog wel iets meer."