Stijgende lijn in cocaïnegebruik, in Utrecht wordt meer gesnoven dan Barcelona en Berlijn

© ANP
Utrecht - In Utrecht wordt meer cocaïne gesnoven dan in wereldsteden als Barcelona en Berlijn. Dat blijkt uit cijfers van wateronderzoeksinstituut KWR. Van alle Europese steden waar het gebruik wordt gemeten, staat Utrecht op plek 12 wat betreft cocaïnegebruik per inwoner.
Van de Nederlandse steden wordt de drug alleen door Amsterdammers (plek 3) en Eindhovenaren (plek 11) vaker gebruikt. Antwerpen voert de lijst aan, gevolgd door het Spaanse Tarragona.
Het onderzoek is gedaan in meer dan 100 Europese steden. Overval is op hetzelfde moment gemeten: "En overal was een toename van het cocaïnegebruik, en dus ook in Utrecht. De vraag is hoe zorgelijk dat is en hoe dat komt", zegt Laura Smit van het Trimbos-instituut op Radio M Utrecht.
Een mogelijke verklaring zou volgens haar kunnen liggen in de beschikbaarheid van het witte spul: "Dit onderzoek wordt ieder jaar gedaan en je ziet al een aantal jaar een stijgende trend. Er is veel beschikbaar en ook is de zuiverheid toegenomen", legt ze uit.

Gebruik stijgt in het weekend

Het gebruik van coke stijgt in de Domstad richting het weekend: "En dan zien we echt een piek op zaterdag. Het wordt vaak gebruikt in de uitgaanssetting, dat kan hiervoor een verklaring zijn. Het laatste jaar zie je dat gebruik meer voorkomt onder mannen, jongvolwassen en hoogopgeleiden."
Ook kan het einde van de coronamaatregelen volgens Smit een verklaring zijn van de stijgende lijn: "We weten dat er in 2021 nog veel coronamaatregelen waren en die in 2022 bijna allemaal zijn opgeheven. We zien dus veel meer verkeer, forenzen en toeristen. Dat kan ook invloed hebben gehad."
Smit benadrukt dat ondanks de toename maar een klein deel van de Nederlanders de drug gebruik. Desalniettemin kan het gebruik voor flinke problemen zorgen: "Van cocaine krijg je energie en kun je je euforisch voelen. Naast acute risico's heeft cocaïnegebruik op de lange termijn een groot verslavingspotentieel. Een eerste stap is dan toegeven dat je het niet meer in de hand hebt, en hulp zoeken."