Schor en gelukkig viert Triton de winst van 'de Oude Vier'

De 139e editie van de Varsity
De 139e editie van de Varsity © RTV Utrecht
Utrecht - Voor de deur van Triton staat een afgeragde limousine en in een ruimte waar het nog een beetje naar bier ruikt, de stoelen en picknicktafels gebroken zijn en waar duidelijk flink gefeest is, ruimt het bestuur van Triton vandaag de roeimachines en de andere spullen op die mee waren naar de Varsity. Het moge duidelijk zijn: de winst van de 'Oude Vier' is goed gevierd.
De 139e editie van de Varsity werd gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. "Het zijn de nationale studentenkampioenschappen binnen het roeien en het is de oudste roeiwedstrijd van Nederland," vertelt Robert. "Jaarlijks komen er 12.000 mensen heen. Voor het studentenroeien is dit het grootste evenement van het jaar", vertelt Robert Laan, wedstrijdcommissaris bij Triton.
"We hebben traditiegetrouw eerst de stoet vanaf het spoorwegmuseum. We rijden dan door de stad met een koets naar het Academiegebouw. Daar is dan een receptie voor genodigden. En daarna is er op Janskerhof een groot feest. Er hebben duizenden mensen gestaan en daar wordt de Oude Vier gehuldigd."
Triton viert Varsity winst: 'Met de koets van het Spoorwegmuseum naar het Academiegebouw'

Aanvaring

Tijdens de wedstrijd starten er allerlei verschillende boten, maar de belangrijkste wedstrijd is de Oude Vier. Dat betekent dat de vier beste roeiers van een vereniging plus één stuurman of -vrouw het opnemen tegen de andere verenigingen. ASR Nereus uit Amsterdam is de laatste jaren de dominante ploeg, maar in 2019 wist Triton de winst te pakken. In 2020 was er door corona geen evenement, maar vorig jaar was de Utrechtse ploeg ook favoriet. Helaas sloeg het noodlot toe.
"In de baan zit een bocht en de stuurlieden moeten daar heel goed sturen. En toen zijn er een paar boten op elkaar geknald, waaronder de boot van Triton. Dat was ontzettend zuur. Dus de mannen waren er dit jaar op gebrand om revanche te nemen."
En dat is gelukt. De ploeg van Triton bestond uit Casper van der Steen, Jaap Schenck, Bart Lauwers, Eli Brouwer en stuurvrouw Ellen Bijkerk en kwam met overmacht over de eindstreep. Concurrent Amsterdam was ruim twaalf seconden langzamer en daarmee is revanche van Triton dus compleet. En de schorre stem? Die nemen ze op de koop toe.