Foie grasdemonstranten opnieuw voor de rechter voor bezetten Utrechts restaurant

© Active for Justice
Utrecht - De zes dierenactivisten die begin januari het Utrechtse restaurant Bistronome des Arts bezetten, moeten opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Utrechtse rechtbank, die het zestal in februari wél veroordeelde maar geen straf oplegde.
De officier van justitie had 200 euro boete per persoon tegen de activisten van Active for Justice geëist. De rechter oordeelde op 16 februari dat de actievoerders schuldig waren aan lokaalvredebreuk, maar besloot hen geen boete op te leggen. Dit onder meer omdat het protest vreedzaam was en omdat de demonstranten na afloop langer vastzaten op het politiebureau dan wettelijk is toegestaan.

Grens overschreden

Begin januari werd het restaurant enkele uren lang bezet door de actievoerders. Ze eisten dat het restaurant het omstreden gerecht foie gras van de menukaart zou halen. Om dat te maken worden eenden en ganzen op hardhandige wijze vetgemest en Active for Justice wil dat dit dierenleed stopt.
De restauranteigenaar liet na die uitspraak al weten het niet met de uitspraak eens te zijn en het OM gaat daar nu in mee. "Wij vinden dat een straf op zijn plek is. De activisten hebben een grens overschreden", zegt een woordvoerder van het OM.
De actievoerders lieten na de vorige rechtszaak weten tevreden te zijn met de uitspraak, ondanks dat ze schuldig werden bevonden. "Dit is een hele mooie uitkomst", zei één van hen tegen RTV Utrecht. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet duidelijk.