Fanfarekorps maakt voorstelling over Utrechts koloniaal verleden: 'Het is een onzichtbaar onderwerp'

Kunstenaar Isan Corinde kijkt of zijn kunstwerk goed hangt, het wordt tentoongesteld tijdens de voorstelling.
Kunstenaar Isan Corinde kijkt of zijn kunstwerk goed hangt, het wordt tentoongesteld tijdens de voorstelling. © RTV Utrecht
Utrecht - Het is geen alledaagse combinatie: een fanfarekorps en het koloniaal verleden van de stad Utrecht. Toch maakt Zuilens Fanfare Corps (ZFC) een voorstelling over dat aspect van de Utrechtse geschiedenis. "Het is een onderbelicht en onzichtbaar onderwerp voor de stad."
150 jaar geleden schafte Nederland de slavernij officieel af. Ook Utrecht speelde een rol in dat slavernijverleden, zo bleek een aantal uit onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht. Uit dat onderzoek kwam het boek Slavernij en de stad Utrecht voort.
Slavernijverleden Utrecht zichtbaar gemaakt door fanfare
Ondanks dat boek zijn veel Utrechters zich volgens Verhoeckx niet of nauwelijks bewust van de rol die hun stad speelde in het koloniale verleden. Want ook Utrecht was nauw verbonden aan de handel in slaafgemaakten en profiteerde van de opbrengsten. "Het is daarom een belangrijk onderwerp om te behandelen", zegt fanfarelid Maartje Verhoeckx.

Gevoelig onderwerp

Dus de fanfare ervoor er de voorstelling genaamd 'Waar zijn' over te maken. Dat was wel een beetje spannend, vertelt Verhoeckx. "Omdat het toch een heel gevoelig onderwerp is. En ja, wij zijn een witte fanfare, dus wie zijn wij om te zeggen dat wij precies weten hoe we dit verhaal moeten vertellen."
Om de voorstelling te kunnen maken hebben ze er bij het ZFC voor gekozen buitenstaanders te betrekken. "Makers die wat meer gevoel hebben met het thema", legt Verhoeckx uit. Zoals bijvoorbeeld kunstenaar Isan Corinde, wiens schilderijen te zien zijn bij de voorstelling.
Hij vertelt dat hij vroeger als kind veel van zijn oma heeft geleerd over het slavernijverleden. "Het is een soort bundeling van wat ik weet over slavernij, van wat ik heb gehoord van mijn oma. Dat wil ik graag delen met andere mensen die op bezoek komen. Zodat ze naar huis gaan na de voorstelling met een beter beeld van dat verleden."

Veel nieuwe kennis

Weinig leden van het ZFC wisten vooraf veel over het slavernijverleden en de rol van de stad, vertelt Verhoeckx. "Daarom zijn we met alle leden een stadswandeling over het koloniaal verleden gaan maken", vertelt ze over 'Sporen van slavernij'. "Daar kwamen veel dingen naar voren waar we nog geen weet van hadden. Dat heeft veel toegevoegd aan de voorstelling."
Zaterdag en zondag wil de fanfare die kennis tijdens de voorstelling overbrengen op het publiek. Dat gebeurt in het ZIMIHC theater Stefanus in de Utrechtse wijk Overvecht. Ze hopen daarmee aan te sluiten op wat er speelt in de stad. "Want het is een belangrijk onderwerp voor Utrecht en we zijn niet voor niets een stadsfanfare."