Mbo'ers horen er nu echt bij: alle Utrechtse studenten zijn vanaf vandaag officieel gelijk

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Of je nu een wetenschappelijke, hogere of middelbare beroepsopleiding doet: in Utrecht wordt daar vanaf vandaag officieel geen onderscheid meer tussen gemaakt. Wethouder Dennis de Vries heeft vandaag een nieuw 'uitvoeringsplan' gepresenteerd aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Dat plan moet zorgen dat mbo'ers een gelijke positie krijgen in het studentenleven.
De overhandiging gebeurde in studentencafé De Kneus. De keuze voor deze kroeg aan de Nobelstraat in Utrecht is niet willekeurig. Het café kwam eerder in het nieuws omdat studenten van het mbo er geweigerd werden. Het was de aanzet van een brede discussie over de plaats van een mbo-student in de Utrechtse samenleving. Die discussie is uitgemond in het nieuwe uitvoeringsplan.
Daarin staat onder andere het verhaal van Samia Boukhizzou. Zij voelde zich na het behalen van haar vmbo-diploma achtergesteld toen ze zich in het studentenleven wilde storten. “Dat betekent dus ook genieten van de voordelen die daarbij komen kijken. Zoals de studentenkortingen en alle studentenverenigingen.” Maar de praktijk viel nogal tegen. “Terwijl mijn vrienden op het hbo verwelkomd werden met leuke activiteiten tijdens de introductieweek, werden bij mij de schoolregels besproken. Ik voelde een vorm van onrechtvaardigheid.”

Officieel student

Aan die onrechtvaardigheid komt nu een definitief einde, als het aan wethouder De Vries ligt. Hij laat in de nota opschrijven: “Mbo-studenten zijn al sinds 2020 officieel student, maar voelen zich vanwege beperkte toegang tot het studentenleven nog altijd niet zo.” Hij stelt vast dat het mbo wordt nog altijd wordt ondergewaardeerd. “Dat accepteren we niet in Utrecht”, vindt de wethouder.
In 2022 kon al een beperkt aantal mbo'ers deelnemen aan de introductieweek UIT. Die was voorheen alleen voor studenten van hbo en wo. Ook was er een pilot dat mbo'ers konden sporten bij Olympos, het centrum voor studentensport. Die pilots worden nu omgezet in een permanente situatie. ”Een gelijkwaardige positie naast hbo- en wo-studenten impliceert ook de toegang tot voorzieningen en de mogelijkheid tot deelname aan het studentenleven in zijn geheel”, staat er in het uitvoeringsplan.
Utrecht is een stad waarin iedereen gelijkwaardig is en gebruik kan maken van dezelfde rechten en voorzieningen – ongeacht opleiding
Mbo-uitvoeringsplan 2023 - 2026
Een andere ambitie van de wethouder is om de diverse opleidingen niet meer aan te duiden met ‘middelbaar’ of ‘hoger’. De Vries wil het alleen nog hebben over mbo, hbo en wo. Ook moet het niet vanzelfsprekend zijn, dat jongeren zouden moeten doorgroeien van middelbare naar hogere opleidingen. Een vakopleiding op mbo-niveau moet evenveel gewaardeerd worden door de samenleving als een opleiding op hbo- en wo-niveau. “Alle vormen van onderwijs zijn gelijkwaardig”, heet het. “Utrecht is een stad waarin iedereen gelijkwaardig is en gebruik kan maken van dezelfde rechten en voorzieningen – ongeacht opleiding. Er is dan ook geen verschil in waardering van de opleidingen en studenten van het mbo, hbo en wo. Alle studenten krijgen en ervaren evenveel waardering en hebben toegang tot alle facetten van het studentenleven.”

Studentenleven

De wethouder wil zich sterk maken dat ook de horeca en studentenverenigingen geen verschil meer maken tussen studenten van mbo en andere opleidingen. “Naast de introductieweek en studentensport willen we daarom ook inzetten op het nachtleven, studentenhuisvesting en het verenigingsleven. Daarvoor is een cultuurverandering in het studentenleven essentieel. Hiervoor zoeken we de samenwerking op met partners van het hbo en wo”, staat er in de nota.
Tenslotte moet er ook een einde komen aan stagediscriminatie, vindt wethouder De Vries. De gemeente zet zich ook in om zelf meer stageplekken voor mbo'ers te creëren. De wethouder heeft 150 plekken binnen de gemeente voor ogen. Een aantal dat al langer geldt, maar niet gerealiseerd kon worden tijdens de coronapandemie.
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs nam het rapport in ontvangst. Hij toonde zich verguld met het initiatief dat de stad had genomen. Hij benadrukte de gelijkwaardigheid van studenten. De minister hoopt dat het plan navolging vindt in de rest van het land. Hij zei dat de revolutie is begonnen in Café De Kneus in Utrecht, en dat die revolutie zich over het hele land moet verspreiden.
© RTV Utrech / Marc van Rossum du Chattel