Verdachten Utrechtse plofkrakersbende waren klaar voor de gevangenis, maar moeten nog weken wachten op straf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Zes verdachten van een Utrechtse plofkraakbende die vandaag hun straf te horen zouden krijgen, moeten daar nog weken op wachten. Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tot zes jaar tegen de vijf jonge mannen en een vrouw. Maar omdat een ondergedoken medeverdachte onlangs is opgepakt, is het onderzoek heropend. Deze 22-jarige A.A. uit Den Bosch bleef vorige maand weg bij het proces, maar hij had bij de politie eerder wel belastende verklaringen afgelegd over zijn eigen rol en die van anderen bij het plegen van plofkraken in Duitsland.
Omdat de rechtbank hoopte dat de zaak toch snel kon worden afgehandeld kregen de advocaten van de medeverdachten vandaag de gelegenheid om de Bosschenaar als getuige te ondervragen. Maar een van de advocaten wilde dat niet, omdat hij geen tijd had gehad om zich daarop voor te bereiden.

Belangrijkste getuige

Advocaat Guy Weski en de andere betrokkenen hoorden gisteren pas dat de zaak heropend zou worden en er vandaag geen uitspraak zou volgen. "Hij is de belangrijkste getuige die mijn cliënt heeft belast", zei de advocaat. Hij wil eerst overleggen met zijn cliënt, tegen wie het OM vijf jaar cel eist, en ook het strafdossier nog even goed bestuderen.
Het getuigenverhoor van A. zal daarom pas over een week plaatsvinden bij de rechter-commissaris. Daarna is er nog een extra zitting nodig om te bespreken of hij iets heeft gezegd dat invloed zal hebben op de mogelijke straffen voor de andere verdachten. Dat lijkt niet waarschijnlijk, omdat A. heeft aangekondigd dat hij gebruik zal maken van zijn zwijgrecht en verschoningsrecht.

Koffer al gepakt

De voorzitter benadrukte dat het uitstel vooral voor de verdachten erg vervelend was. De vrouwelijke verdachte was behoorlijk over haar toeren, omdat ze zich al helemaal had ingesteld op een terugkeer naar de gevangenis. Zij had gisteren haar koffer en make-uptas al ingepakt, omdat het OM wil dat de verdachten direct worden vastgezet als de rechtbank hen schuldig verklaart.
De rechtbank kwam er overigens zelf ook pas gisteren achter dat de ondergedoken verdachte was aangehouden. Dat haalde wel uitgebreid de media vanwege de politieachtervolging die eraan vooraf ging. Maar blijkbaar was het OM vergeten het nieuws over de aanhouding aan de rechtbank door te geven.
© ANP

Straf niet ontlopen

De gevluchte verdachte vertelde de rechters dat hij niet de bedoeling had om zijn straf te ontlopen. Hij is een veelpleger met veel persoonlijke problemen, die "als een ongeleid projectiel" een moeizame relatie heeft met de reclassering. Mede daardoor raakte hij in paniek, knipte zijn enkelband door en dook onder in Spanje. Maar toen hij werd aangehouden was hij weer bij zijn vriendin thuis.
A. heeft een dik strafblad vol relatief lichte vergrijpen. Zijn gedragsproblemen zouden de reden zijn dat hij zich door de plofkrakers liet strikken als chauffeur. "Bepaalde types herkennen direct zijn zwakke plek en maken daar gebruik van", stelde zijn advocaat. Met plofkraken heeft zich niet eerder beziggehouden. "Deze zaak is veel te heftig, die criminele dingen zijn niks voor mij", zei A. zelf.
De heftigheid van de zaak blijkt onder meer uit het feit dat bij de plofkraken gevaarlijke zelfgemaakte explosieven werden gebruikt. Bij een ongeluk met die explosieven vond de leider van de bende de dood. Bij een ongeluk tijdens een rit met een vluchtauto kwam een onschuldige vrouw om het leven.

OM blijft bij eis

De officier van justitie eiste vorige maand vijf jaar cel voor de Bosschenaar. Zij ziet in zijn uitgebreide verklaring over zijn persoonlijke omstandigheden geen reden om dat te wijzigen. Hij heeft zich er kennelijk zelf ook bij neergelegd. "Ik wil mijn straf uitzitten en schoon schip maken. Daarom was ik terug naar Nederland gekomen", zei hij.
De rechtbank heeft de zaak rond de plofkraakbende voor onbepaalde tijd aangehouden. Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen in de zaken van alle verdachten is nog onduidelijk, maar dat zal zeker nog weken op zich laten wachten.