Rondvaartboten van Schuttevaer keren terug op oude nest, nu Utrechtse singel weer rond is

Schuttevaer-directeur Karel Schuttevaer (links) en schipper Theo Tilleman.
Schuttevaer-directeur Karel Schuttevaer (links) en schipper Theo Tilleman. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Het is een bijzondere dag voor rederij Schuttevaer. Het bekende Utrechtse rondvaartbedrijf opent vandaag de nieuwe opstapplek bij Hoog Catharijne. Daarmee keert Schuttevaer terug naar de plek waar het in 1960 ooit allemaal begon.
Gerrit Schuttevaer startte zijn rondvaartbedrijf namelijk op die plek. Vanaf de Rijnkade om precies te zijn, aan de Catharijnesingel. "Mijn oom was een echte ondernemer", zegt Karel Schuttevaer, die anno 2023 directeur is van de rederij.

Singel wordt asfalt

Enkele jaren na de start van het bedrijf moest Gerrit Schuttevaer al verplaatsen. Een deel van de Utrechtse singel werd namelijk gedempt, oftewel het water moest plaatsmaken voor asfalt. Schuttevaer besloot zich voortaan te richten op de Oudegracht en de Nieuwegracht.
Jaren later kreeg de gemeente veel spijt van het dempen van de singel. Dus besloot het stadsbestuur de boel weer om te draaien. Na jarenlange werkzaamheden werd de singel in 2020 in ere hersteld.
Nu, drie jaar later, reden voor Schuttevaer om de oorspronkelijk opstapplek weer in te nemen. Toeristen kunnen vanuit winkelcentrum Hoog Catharijne met een trap of lift naar de boot. Ook heeft Schuttevaer een klein winkeltje in Hoog Catharijne, waar toeristen terecht kunnen voor souvenirs. De opstapplek aan de Oudegracht blijft ook gewoon bestaan.
Karel Schuttevaer, directeur van de rederij, zegt dat het goed gaat met zijn familiebedrijf. "Het gaat sinds corona telkens iets beter, en het wordt steeds weer iets drukker." Hij is erg blij met de nieuwe opstapplek op de nostalgische locatie. "Hoog Catharijne is een prachtig winkelcentrum geworden. En het is lekker dicht bij het station."

Zoektocht naar nieuwe schippers

De uitbreiding van het rondvaartbedrijf betekent dat Schuttevaer op zoek is naar nieuwe schippers. Een heerlijke baan, zegt Theo Tilleman. Hij kan het weten, want hij verzorgt al zes jaar rondvaarten bij Schuttevaer. "Alle dagen zien er anders uit", zegt hij. "Om 11.00 uur start de eerste rondvaart, maar we beginnen al om 09.00 uur op kantoor."
De schippers zijn ook gids, al wordt veel werk hen uit handen genomen door een audiobandje. "Die vertelt de meest interessante dingen", zegt Theo. "Maar sommige schippers vinden het leuk om alles zelf te vertellen, dat kan ook."
De nieuwe opstapplek van Schuttevaer wordt vanmiddag om 16.00 uur geopend door oud-FC Utrecht-keeper Hans van Breukelen.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij