Onderzoek Utrechtse plofkraakbende heropend na aanhouding ondergedoken verdachte

© ANP
Utrecht - De rechtbank in Utrecht heropent het onderzoek naar zes verdachten van betrokkenheid bij plofkraken in 2020 in Duitsland. De zes stonden vorige maand terecht en zouden morgen hun straffen te horen krijgen, maar dat gaat niet door.
Eén van vermeende leden van een Utrechtse plofkraakbende, een 22-jarige man uit Den Bosch, was niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij in augustus vorig jaar was gevlucht en sindsdien voor de politie onvindbaar was. Hij is vorige week opgepakt en zijn getuigenis kan van grote invloed zijn op de verdenkingen tegen de andere verdachten.

Gepakt na achtervolging

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier Utrechters en een man en vrouw uit Den Bosch van betrokkenheid bij plofkraken en de voorbereiding daarvan. Zij zouden vanuit Nederland naar Duitsland zijn gereden om daar een plofkraak te plegen en vervolgens met hoge snelheid weer zijn teruggekeerd.
De zaken van de zes verdachten zijn vorige maand inhoudelijk behandeld. Een 22-jarige verdachte uit Den Bosch bleef toen weg. Hij mocht evenals vier anderen zijn proces in vrijheid afwachten en besloot in augustus vorig jaar te vluchten. Daarmee overtrad hij zijn schorsingsvoorwaarden en stond hij sindsdien gesignaleerd. Vorige week werd hij opgemerkt en na een lange politie-achtervolging gepakt.

Heropening onderzoek

Nu de man alsnog is opgepakt, kan de rechtbank niet anders dan het onderzoek te heropenen om hem alsnog te horen. De zaak wordt morgen daarom niet zoals gepland afgerond. Geen uitspraak dus, in plaats daarvan wil de rechtbank de aangehouden man als getuige horen in de zaken van de anderen.
De rechtbank realiseert zich dat de verdachten hadden gehoopt op een afronding van de zaak. Het OM eiste vorige maand gevangenisstraffen tot zes jaar tegen hen. maar het onderzoek is onvolledig geweest doordat de Bosschenaar niet kon worden gehoord. Morgen moet duidelijk worden hoe de zaak verder gaat.

Beelden

Ook in Duitsland wordt de zaak rond de Utrechtse plofkraakverdachten met aandacht gevolgd. De grensstreek wordt al jaren geteisterd door plofkraken die vooral worden gepleegd door vaan jonge verdachten uit de regio Utrecht. Een Duitse tv-zender maakte onlangs met een uitgebreide reportage over het hardnekkige verschijnsel. Daarin werden spectaculaire beelden getoond van de aanslagen en vluchtende verdachten.