Gemeente belooft extern onderzoek veiligheid Vleutenseweg na dodelijk ongeval

Wethouder Van Hooijdonk (links) met Nine Kooiman, initiatiefnemer van de petitie.
Wethouder Van Hooijdonk (links) met Nine Kooiman, initiatiefnemer van de petitie. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat een externe partij laten kijken naar de verkeersveiligheid op de Vleutenseweg. Daarmee komt wethouder Lot van Hooijdonk tegemoet aan de wensen van buurtbewoners, die de straat 'een racebaan' noemen.
Vorige week kwam een meisje van 7 om het leven nadat ze op de Vleutenseweg werd aangereden door een bus. Haar broertje van 5 raakte zwaargewond.
Gemeente belooft extern onderzoek veiligheid Vleutenseweg na dodelijk ongeval
Wethouder Van Hooijdonk benadrukt dat de politie nog onderzoek doet naar de toedracht van het ongeluk. Maar aanvullend daarop gaat ook "een externe partij" kijken naar de verkeerssituatie. Het is volgens de gemeente gebruikelijk dat na ernstige ongelukken wordt gekeken naar de inrichting van de straat. Op verzoek van de bewoners wordt nu ook een extra externe deskundige ingeschakeld.
Daarmee geeft de gemeente gehoor aan een petitie uit de buurt. Ongeveer zevenhonderd mensen uit de wijken Lombok en Nieuw-Engeland uitten in die petitie hun zorgen over de verkeersveiligheid. Ze willen in gesprek met de gemeente, en wethouder Van Hooijdonk zegt dat ze daarvoor openstaat.
Buurtbewoners zeggen dat de Vleutenseweg al jaren erg gevaarlijk is. De straat is vooral erg onoverzichtelijk, vinden ze. Zo noemt een man het "een levensgevaarlijk risico om over te steken". Een vrouw valt hem bij: "Je hebt hier zeven banen, je moet dus continu kijken of er iets aankomt." Ze wijst er ook op dat een aantal jaar geleden al eens een meisje gewond raakte. Ook toen protesteerden buurtbewoners, wat leidde tot een kleine aanpassing aan de weg.
Het ongeluk waarbij het meisje omkwam gebeurde vorige week vrijdag rond 08.00 uur, in de ochtendspits, ter hoogte van de Van Koetsveldstraat. De politie heeft met meerdere getuigen gesproken, waaronder de chauffeur van de bus. Zij geldt vooralsnog niet als verdachte.