Weer geen advocaat: proces verdachte gewapende overval opnieuw uitgesteld

Plaats van de overval in Woerden
Plaats van de overval in Woerden © RTV Utrecht
Woerden/Utrecht - Een jonge Utrechter die wordt verdacht van een gewapende beroving van een pakketbezorger in Woerden krijgt een allerlaatste kans om een advocaat te regelen. Hij kwam vandaag voor de tweede keer zonder raadsman naar de rechtbank, dus is opnieuw besloten het proces uit te stellen.
De verdachte van 21 zou horen bij een groep overvallers die twee jaar geleden voor duizenden euro's aan iPhones, iPads, computers en andere Apple-apparaten stal. Volgens het OM was hij op in mei 2021 met zeker twee anderen betrokken bij de beroving van de koerier van PostNL op een Woerdens bedrijventerrein. Toen de bezorger met zijn busje stopte bij een brievenbus op de Touwslagersweg, kwam een man op hem aflopen die hem bedreigde met een mes.

Geen toeval

"Niet schreeuwen, anders maak ik je dood", zou de overvaller hebben geroepen. Ondertussen openden twee andere mannen de laadruimte van het busje en gingen zij er met een groot aantal kostbare pakketten vandoor. De koerier moest ook zijn eigen telefoon aan de mannen afgeven.
De politie vermoedt dat de daders wisten van de kostbare lading die de pakketbezorger vervoerde. Hij werd duidelijk opgewacht op de plaats van de beroving.
De overval is te zien op beelden van een bewakingscamera op het bedrijventerrein, die zijn vertoond in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. De overvallers zijn niet goed te herkennen, maar het slachtoffer zou wel duidelijke signalementen van de daders hebben doorgegeven.

Meer verdachten

Welke rol de Utrechtse verdachte precies bij de beroving heeft gespeeld, is nog onduidelijk. De politie heeft volgens de officier van justitie meerdere mensen aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs heeft het OM de zaken tegen hen uiteindelijk geseponeerd.
De rechtbank had er vandaag duidelijk moeite mee dat de verdachte weer was komen opdagen zonder advocaat. Hij heeft daardoor opnieuw kostbare tijd van de druk bezette rechters verspild. De vorige zitting die moest worden afgelast was twee maanden geleden. De verdachte had volgens de voorzitter ondertussen meer dan genoeg tijd gehad om rechtsbijstand te regelen.
De Utrechter gaf schoorvoetend toe dat hij daar beter zijn best voor had kunnen doen, maar krijgt gezien de ernst van de verdenkingen nog een allerlaatste kans. Op 11 september gaat de rechtbank zijn zaak afhandelen. Als hij dan weer geen advocaat heeft, zal hij zichzelf moeten verdedigen.