Gratis schoolmaaltijd voor kinderen: ‘Zou het liefst zien dat alle scholen er gebruik van kunnen maken’

© ANP
utrecht - Scholen die een aanzienlijke groep leerlingen hebben die komen uit gezinnen met een laag inkomen, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor een gratis schoolmaaltijd. Het ministerie van Onderwijs heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project. De eerste Utrechtse scholen hebben zich al aangemeld.
Je komt als school in aanmerking voor het project als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. "Je zou natuurlijk het liefst zien dat alle scholen er gebruik van kunnen maken", zegt Jasper Bunt van SPO Utrecht, een organisatie waar 38 Utrechtse scholen onder vallen. "Maar ik snap dat er een grens getrokken moet worden."
Dat de behoefte aan maaltijden voor leerlingen er is, bleek al direct. "We konden ons pas sinds vanochtend aanmelden en ik weet dat er nu drie scholen zijn die zich hebben aangemeld." Daar komt bij dat twaalf scholen van SPO Utrecht al gebruikmaken van regelingen om kinderen uit arme gezinnen te helpen, bijvoorbeeld via het Jeugdeducatiefonds.
Het liefst zou Bunt zien dat er een structurele oplossing komt. "Ik noem het een pleister op de wond, omdat het voor één jaar is, want dan zijn de middelen op", zegt hij over het schoolmaaltijdenproject. "Ik vraag me af of de armoedebestrijding binnen een jaar is opgelost en in hoeverre met één jaar gezond eten de gezondheid is bevorderd."

Hulp van het Rode Kruis

Toch juicht Bunt het project wel toe, want er is nu tenminste extra geld beschikbaar en je kunt als school hulp krijgen bij het organiseren als dat nodig is. "De basisgedachte van deze subsidie is dat scholen ontzorgd worden. Dus de inzet wordt voornamelijk gerealiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. En we mogen externe partners inschakelen om die maaltijden te regelen."
Het Rode Kruis kan dus helpen. Suzan Pijls van de organisatie: "Als scholen de maaltijden zelf willen organiseren, maar te weinig mensen hebben dan kunnen wij helpen. Wij hebben vrijwilligers die dan tijdelijk kunnen bijspringen en ook die kunnen helpen met het opzetten van schoolmaaltijden."
Er gebeurt al veel in de stad Utrecht. Zo biedt het Rode Kruis hulp aan mensen die bijvoorbeeld niet voor een voedselbank in aanmerking komen, maar wel een krappe beurs hebben. "Wij zijn een half jaar geleden begonnen met het aanbieden van ontbijttassen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. We hebben nu ongeveer 425 kinderen die wekelijks zo'n tas krijgen. En er zijn nog kinderen die wachten op zo'n tas, dus we zien wel echt dat we in een behoefte voorzien."

Wachtlijsten elders inkorten

Het tassenproject van het Rode Kruis bestaat nu een half jaar. 65 kinderen staan op de wachtlijst in de wijk Overvecht. Hopelijk kan die wachtlijst met het schoolmaaltijden project verkleind worden. Pijls: "Als veel kinderen van onze lijst van één school komen die in aanmerking komt voor het schoolmaaltijdenproject dan zouden we de ouders en school kunnen vragen zich voor dat project aan te melden. Dan kunnen we kinderen die nu op de wachtlijst staan helpen met een tas van ons."
Dat zo'n project als schoolmaaltijden nu voor dit jaar mogelijk is, is fijn, maar het probleem is veel groter geeft ook Pijls aan. "We hopen dat er landelijk maatregelen komen, zodat de minimum inkomens omhoog gaan. We hopen dus dat mensen meer te besteden krijgen en dat dit soort projecten niet meer nodig zijn."