Omwonenden eisen onafhankelijk onderzoek na fataal busongeluk met 7-jarig meisje: 'Ik durf hier nooit meer over te steken'

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Buurtbewoners rond de Vleutenseweg maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid van de weg. In een petitie, die door bijna zevenhonderd buurtbewoners is ondertekend, pleiten ze voor onafhankelijk onderzoek van een verkeersdeskundige. Die petitie is vanochtend aangeboden aan de gemeente.
Vorige week kwam op de Vleutenseweg een meisje van 7 om het leven na een botsing met een bus. Haar broertje van 5 raakte zwaargewond. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van bushalte Van Koetsveldstraat.
Volgens de buurtbewoners is de straat te onoverzichtelijk. Ze willen dat bewoners worden betrokken bij het veiliger maken van de belangrijke verkeersader die dwars door wijken Lombok en Nieuw-Engeland loopt.
De petitie is een initiatief van oud-SP-Kamerlid Nine Kooiman. Zij woont in de buurt en was vorige week getuige van het ongeluk. "Ik heb zelf ook twee kinderen van precies dezelfde leeftijd en zag echt mijn grootste nachtmerrie voor mijn ogen voltrekken", vertelt ze. "Ik durf nooit meer dit punt te nemen met mijn kinderen."

'Net een snelweg'

"Dat dit punt onveilig is, is heel duidelijk", stelt ze. En volgens haar geldt dat voor meerdere punten op de weg. "Zeker omdat de busbaan en de autobaan zo intensief gebruikt worden. Het is net een snelweg."
De petitie is onder meer ondertekend door ruim vierhonderd buurtbewoners, medewerkers van basisscholen in de buurt, sportschool 'Kaput Fit' en meerdere horecazaken in de buurt van de Vleutenseweg.
Wethouder Lot van Hooijdonk nam de petitie donderdagochtend in ontvangst. Ze heeft al een onderzoek aangekondigd naar de veiligheid op de Vleutenseweg. Dat gebeurt altijd na ernstige ongelukken. Zodra meer bekend is over de conclusies van het politieonderzoek en de bevindingen van de gemeente, wordt de Utrechtse gemeenteraad hierover geïnformeerd.
Wethouder Van Hooijdonk (links) met Nine Kooiman, initiatiefnemer van de petitie.
Wethouder Van Hooijdonk (links) met Nine Kooiman, initiatiefnemer van de petitie. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel