Veel meer overlastmeldingen in gemeente Utrecht sinds corona: 'Effect van een groeiende stad'

© ANP
Utrecht - Het aantal overlastmeldingen in de gemeente Utrecht is vorig jaar explosief gestegen ten opzichte van het laatste jaar voordat corona uitbrak. Dat blijkt uit het handhavingsverslag 2022.
Vorig jaar kwamen er 25.000 overlastmeldingen over de openbare ruimte binnen, in 2019 waren dat er 15.600. De gemeente Utrecht ontving daarnaast nog eens ruim 4500 meldingen over de bebouwde omgeving; drie jaar eerder waren dat er ongeveer 3000. "We zien hiermee de effecten van een groeiende stad, waar we dicht op elkaar leven en waar het bruist", schrijft het stadsbestuur in een begeleidende brief.

Parkeeroverlast

De gemeente zag met name een forse toename van parkeeroverlast: het aantal meldingen steeg met 15 procent naar meer dan 10.000 meldingen. Daarmee was het ook de meest voorkomende klacht. In totaal werden bijna 16.000 gevaarlijk gestalde fietsen verwijderd, in 2021 waren dat er nog 6700. Ook meldingen over verkeerd aangeboden afval, achtergelaten kliko's en wrakken (zoals caravans, aanhangers en bromfietsen) kwamen veel voor.
Handhavers hadden verder 75 keer te maken met bedreiging en agressie, vorig jaar waren dat er 69. Sinds vorig jaar mogen boa's een bodycam gebruiken tijdens hun werk: 95 procent van hen koos ervoor deze toe te voegen aan hun uitrustig. De camera werd uiteindelijk 28 keer gebruikt bij onveilige situaties, slechts een keer zijn de beelden overgedragen aan de politie.

Nog altijd personeelstekort

Terwijl 2022 en 2021 vooral in het teken stonden van de coronaregels, konden handhavers vorig jaar hun reguliere werkzaamheden grotendeels weer oppakken. Maar desondanks merkt de gemeente dat handhavers het steeds drukker krijgen. Mogelijk moet Utrecht zelfs taken gaan prioriteren omdat er niet genoeg handhavers zijn. In een raadsbrief kondigde het college eind vorig jaar daarom al aan dat er voor dit jaar alleen al 17.000 extra uren nodig zijn voor toezicht en handhaving.
De gemeente liet ook onderzoek doen naar de tevredenheid van inwoners over de afhandeling van een melding. Een vragenlijst werd 1112 keer ingevuld en dat leidde tot een rapportcijfer 6, vorig jaar lag dit cijfer nog op een 6,3. "Onze wens is om een 6,5 te behalen voor de klanttevredenheid. We onderzoeken daarom continu hoe we de afhandeling van meldingen kunnen verbeteren", aldus de gemeente.