Broertje (5) van slachtoffer busongeluk weer thuis, school staat stil bij verlies

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - De jongen (5) die vrijdagochtend zwaargewond raakte bij het een ongeval met een stadsbus in Utrecht is weer thuis, dat meldt de politie. Bij het ongeval overleed zijn zus (7) ter plekke.
Volgens de politie waren moeder, dochter en zoon vrijdagochtend op weg naar school. "Bij het oversteken werden de kinderen aangereden door een tegemoetkomende stadsbus. De moeder bleef ongedeerd", aldus de politie. De exacte toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht.

Kringgesprek

De twee kinderen zijn leerlingen van de Taalschool in Utrecht. Op die school is vandaag begonnen met een kringgesprek om te praten over het verlies van een schoolgenootje. Er was ook een gesprek met ouders. De gesprekken roepen veel emoties op, vertelt directeur Jenny Olsthoorn. “Er is natuurlijk heel veel verdriet, we zijn aangeslagen. Dit is de nachtmerrie van iedere ouder. Het raakt iedereen."
De Taalschool is een school voor nieuwkomers in Nederland. Dat betekent dat sommige kinderen en ouders gevlucht zijn uit een oorlogsgebied en mogelijk eerder te maken hebben gehad met verlies. De medewerkers van de Taalschool hebben daardoor ervaring met trauma's en verschillende culturen. "We helpen de kinderen het beste als we de lessen zo normaal mogelijk door laten gaan. Daarbinnen ondersteunen we hen om dit verlies een plek te geven", zegt Olsthoorn.
De school heeft een hoekje ingericht om de leerling te herdenken en er ligt een condoleanceboek. "Kinderen kunnen een kaart schrijven of een knutselwerkje maken", laat een woordvoerder weten. Later deze week worden de steunbetuigingen aan de familie overhandigd.
Ook buiten de schoolmuren leven veel mensen mee met de familie. Op de kruising waar het ongeluk is gebeurd liggen tientallen bloemen, knuffels en er branden kaarsen.
© RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Tot er meer duidelijk is over de oorzaak van het ongeval vraagt de politie niet te speculeren over de gebeurtenis. "De uitkomst van het onderzoek zal meer duidelijkheid geven. Zodra dit is afgerond worden de uitkomsten gedeeld." De gemeente Utrecht laat een veiligheidsonderzoek uitvoeren naar het kruispunt, dat is standaard procedure na een dodelijk ongeval.