Dijksma: 'Slachtoffers busongeluk zijn broer en zus, onverteerbaar voor iedere ouder'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De twee kinderen die vanochtend betrokken waren bij een ongeluk met een stadsbus aan de Vleutenseweg in Utrecht zijn broer en zus. Dat zegt burgemeester Sharon Dijksma in gesprek met de NOS. Een meisje van 7 jaar overleed bij het ongeluk, een 5-jarige jongetje raakt zwaargewond.
Het ongeluk gebeurde vanmorgen rond 08.00 uur ter hoogte van de Van Koetveldstraat. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht. Burgemeester Dijksma benadrukt dat het onderzoek moet worden afgewacht voordat er verder gespeculeerd wordt over wat er is voorgevallen. "Ik vind het echt belangrijk dat we dat in volle omvang doen."
Wel omschreef ze het ongeluk als een "nachtmerrie voor alle ouders". "Ik denk dat alle ouders die kinderen hebben dat zullen begrijpen. Je hebt twee kinderen en de één verlies je, terwijl de ander gewond raakt. Ik denk dat dat voor iedere ouder onverteerbaar is."

Zwaar voor alle betrokkenen

Volgens Dijksma is het ongeluk bij iedereen die er bij betrokken was hard aangekomen. Ook bij de chauffeur van de bus. "Ik begrijp dat zij ook echt in shock is. Het is natuurlijk verschrikkelijk als je zoiets meemaakt."
Over de schuldvraag wil Dijksma dan ook nog geen uitspraken doen. "Er zal onderzoek worden gedaan en daar zal de chauffeur ongetwijfeld in gehoord worden. Tegelijkertijd moet je je realiseren dat als dit je overkomt, je daar ook helemaal ondersteboven van kunt zijn. In die zin is het van belang medeleven te tonen aan alle betrokkenen."
Of er ook wordt onderzocht of de plek van het ongeluk wel veilig genoeg is? "Als blijkt dat ergens vaker ongelukken gebeuren, wordt natuurlijk gekeken naar de weginrichting en dergelijke. Daarvoor moeten we eerst het onderzoek afwachten, maar ik kan me zeker voorstellen dat daarop teruggekomen gaat worden."
De betrokken wethouder Lot van Hooijdonk laat in een raadsbrief weten dat de gemeente de verkeerssituatie op de locatie van het ongeval onderzoekt. Dat gebeurt altijd bij ernstige ongevallen. Zodra meer bekend is over de conclusies van het politieonderzoek en de bevindingen van de gemeente, wordt de raad hierover geïnformeerd.