Met zijn drieën op één adres? Utrecht zet in op woningdelen om huizencrisis te lijf te gaan

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Utrecht - Wie in Utrecht met zijn drieën wil samenwonen, hoeft daar vanaf 1 juli van dit jaar geen aparte vergunning meer voor aan te vragen. De gemeente wil het gemakkelijker maken om woonruimtes te delen, en hoopt daarmee de woningnood te verminderen.
"Dat doen we enerzijds door het bijbouwen van nieuwe woningen, en anderzijds door het zo goed mogelijk benutten van de woningen die we al hebben. Deze maatregel is daar een goed voorbeeld van", zegt wethouder Dennis de Vries.
Op dit moment heb je nog een aparte vergunning nodig als je met drie mensen wil samenwonen. Al langer wordt er over gepraat om woningdelen gemakkelijker te maken. Met name voor studenten kan dat handig zijn; zo kunnen ze vaker gemakkelijk een betaalbare woonruimte vinden.

'Heel goed nieuws'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert dan ook verheugd. "We pleiten daar al langer voor", zegt voorzitter Joram van Velzen. "Niet alleen studenten, maar ook jongeren of alleenstaanden die niet per se een hele grote woning nodig hebben kunnen baat hebben bij deze regeling. Maar zeker ook studenten. Voor een studentenstad als Utrecht is dit dus heel, heel goed nieuws."
Tegenstanders voerden juist vaak aan dat de overlast op een buurt door woningdelen toe kan nemen. "En ook werd er vaak gezegd dat huisjesmelkers hier misbruik van kunnen maken", zegt LSVb-voorzitter Van Velzen. "Maar wij vinden: pak die huisjesmelkers dan aan, in dat geval."

Uitgebreidere wijziging

Later dit jaar volgt een uitgebreidere wijziging van de huisvestingsverordening die per 1 januari 2024 in moet gaan, mede naar aanleiding van nieuwe wetgeving. Met die verordening hoopt de gemeente meer regie te nemen in "de bescherming en benutting van de bestaande woningvoorraad".