Grote maan siert Moskeeplein Utrecht tijdens ramadan

© Winkeliersvereniging Lombok
Utrecht - Vanavond precies om 19.05 uur gaat hij aan, de grote maan die deze hele ramadan op het Moskeeplein in Utrecht staat. Het is een cadeautje van de Winkeliersvereniging Lombok en het moet "het Moskeeplein opfleuren tijdens deze feestelijke periode".
Honderdduizenden moslims in Nederland zijn vandaag begonnen aan de vastenmaand ramadan. Gedurende deze periode mogen ze van het ochtendgloren tot in de avond niet eten, niet drinken, niet vrijen en niet roken. Wel moeten ze meer aan liefdadigheid doen.
In de Utrechtse Kanaalstraat is het traditiegetrouw de hele maand een stuk drukker, weet de voorzitter van de winkeliersvereniging Yasin Ugur. "Mensen komen nog snel even de laatste boodschappen doen én er zijn ook veel die samen hun vasten verbreken in de restaurants in de wijk."

Extra licht

De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning én van samenkomst. "Voor veel klanten en ondernemers is dit naast de decembermaand en kerstperiode een belangrijke tijd", zegt Ugur. "Een tijd om samen te komen, samen te eten en stil te staan bij wat ons samenbindt. Deze symbolische maan fleurt het plein op en geeft zo extra licht aan deze periode.”
De maan gaat aan zodra de zon onder is en het vasten verbroken mag worden. Hoe laat dat is verschilt per dag en moslims worden op de hoogte gebracht door speciale kalenders, apps en herinneringssms-jes op de telefoon en nu dus ook de maan op het Moskeeplein. Daarna volgt de iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken.

Kalender

De ramadan begint elk jaar op een ander moment, omdat de islamitische kalender tien dagen korter is dan de westerse kalender. Het vasten begint bij het dagelijkse ochtendgebed, rond 05.00 uur, vlak voor de zon opkomt. Moskeeën organiseren de komende maand gezamenlijke iftars. Moslims en islamitische organisaties delen tijdens de vastenmaand voedselpakketten uit, in buurten en via de moskee. Diverse islamitische sportclubs bieden maaltijden aan en organiseren op latere tijdstippen sportwedstrijden voor jongeren.

Ramadan in de provincie

In Driebergen wordt door de Turkse Moskee een iftar voor het hele dorp georganiseerd. "De burgemeester, wethouders, buurtgenoten, politie en iedereen die wil, nodigen we uit om met ons het onderbreken van het vasten te vieren. Tijdens deze avondmaaltijd willen we de buurt kennis laten maken met onze gemeenschap, door ons eten te laten proeven en samen met onze leden aan tafel te zitten", vertelt de voorzitter van de moskee. In de laatst week van de ramadan, vindt de bijeenkomt plaats.

Ook de inwoners van Amersfoort worden uitgenodigd voor een iftar. Op 27 maart organiseert de Stichting islamitisch Centrum Amersfoort een diner in hun gebouw aan de Rietzangerstraat. Daarnaast hebben de Amersfoortse moskeeën handen in een geslagen en nodigen alle Amersfoorters uit voor een iftar in het Masal party & Eventcenter op 31 maart.

Dit jaar wordt er ook veel aandacht besteed aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Zo organiseert het Turks Platform Utrecht een benefietdiner aan de Vlampijpstraat in Utrecht. Voor twintig euro kunnen mensen deelnemen aan het diner in Perla Palace. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de ramp.

De vastenmaand wordt afgesloten met Eid al-Fitr. Tijdens dit grote feest zijn er lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Afhankelijk van de maanstand, valt het feest dit jaar waarschijnlijk op 21 april.
© Winkeliersvereniging Lombok