Opnieuw acties tegen foie gras bij restaurants in Utrecht

Archieffoto
Archieffoto © Active for Justice
Utrecht - Actievoerders hebben opnieuw geprotesteerd bij restaurants in Utrecht die ganzen- of eendenlever op het menu hebben staan. Tenminste twee zaken kregen de demonstranten op bezoek. Eerder dit jaar werd ook al bij een ander Utrechts restaurant actiegevoerd. Daar werd de foie gras uiteindelijk van de menukaart gehaald.
Een van de acties was vanavond bij het Italiaanse restaurant Cantina di David dat is gevestigd in een werfkelder aan de Oudegracht. Aan het begin van de avond verzamelde een groepje actievoerders zich daar voor de deur. "Stop dierenleed, boycot foie gras", stond op een van de spandoeken.
De eigenaar van de zaak reageert gelaten. "Het is voor ons geen probleem, alleen voor de klanten is het niet leuk." Hij bevestigt dat het restaurant foie gras serveert. "Wij wachten op de nieuwe menukaart."

Foie gras wordt gezien als een delicatesse. Het wordt gemaakt van de lever van vetgemeste eenden of ganzen. Dat gebeurt vaak met dwangvoeding, zegt Active for Justice. De actiegroep wil daarom dat er een einde aan wordt gemaakt. In Nederland is de productie ervan al verboden, maar het product mag wel worden geïmporteerd en verkocht.

Dat de actievoerders niet blij zijn met foie gras, snapt hij wel, maar hij benadrukt dat dit het nog altijd legaal is om in Nederland te serveren. "Dit is niet de manier. Ze moeten naar Den Haag en Rutte", zegt hij. Een woordvoerder van de actiegroep zegt dat dat geen zin heeft, omdat de productie hier al verboden is. "Maar we hebben een vrije import van goederen, en importeren mag dus wel."

'Doen niets verkeerd'

Ook restaurant Zies, aan de Twijnstraat, kreeg bezoek. "Ze kunnen beter naar Frankrijk gaan", zegt de eigenaar, die net als zijn collega van Cantina di David vindt dat de actievoerders aan het verkeerde adres zijn. "Wij doen niets verkeerd. Als iets niet volgens de wet mag, zouden we het niet doen."
"Ik heb geen problemen als mensen actievoeren", zegt de eigenaar van Zies, maar vervelend voor de gasten vindt hij het wel. "Ze staan daar met bivakmutsen. De deur werd open gedaan en er werden flyers naar binnen gegooid. Met hun gezicht tegen de ramen staan. Ja dat is wel intimiderend." Volgens de woordvoerder van Active for Justice droegen de actievoerders geen bivakmutsen. "Ik heb wel mensen met een mondkapje en een muts op gezien, dus dat kan er zo uit hebben gezien."
Het klopt dat Zies foie gras op de kaart heeft staan, zegt de eigenaar. "Het is een gastronomisch gerecht, een mooi product. Maar wij werken niet het hele jaar met eendenlever, het is een seizoensproduct." Hij houdt er dan ook rekening mee dat het over een paar weken weer van de kaart is. Maar dan is dat niet onder druk van de actievoerders. "Dan zijn we gewoon weer met wat nieuws bezig."
Active for Justice zegt door te gaan met de acties totdat de restaurants het gerecht niet meer op de kaart hebben staan. "We snappen dat dit vervelend is voor de restauranteigenaren, maar wij vinden het nog vervelender wat de dieren moeten doormaken voor een luxeproduct."

Bistronome Des Arts

Begin januari werd ook al actiegevoerd bij restaurant Bistronome Des Arts in Utrecht. Daar gingen de acties een stuk verder. Actievoerders gingen het restaurant in en ketenden zich vervolgens vast. Zes van hen moesten daarom vorige maand voor de rechter verschijnen.
De eigenaresse van Bistronome Des Arts vertelde in de rechtbank dat het protest veel impact heeft gehad. Ze voelt zich thuis niet meer veilig en slaapt slecht. Ze heeft uiteindelijk foie gras van de kaart gehaald vanwege de veiligheid, vertelde ze eerder.