Slaap is onmisbaar; Utrechts ziekenhuis opent slaap-lab om tips en kennis te delen

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Jeroen Dudink komt uit de nachtdienst direct het Sleep Discovery Lab openen in de hal van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Hoe hij zich voelt? "Moe maar ook heel blij", zegt hij enthousiast. Want als kinderarts en slaaponderzoeker vindt hij dat er meer aandacht moet komen voor het effect van goed of juist slecht slapen op de gezondheid. "Het heeft nu niet de rol die het verdient."
Het Sleep Discovery Lab is een platform waar zorgprofessionals, onderzoekers, studenten en patiënten informatie en tips kunnen delen over slaap. Goede nachtrust kan voor patiënten belangrijk zijn voor het herstel. "We zien dat je afweersysteem beter is als je beter slaapt en je tolerantie voor medicatie is bijvoorbeeld ook beter als je goed slaapt", legt Dudink uit.
De slaaponderzoeker wil het liefst een slaapvriendelijk ziekenhuis creëren. "Zodat er veel meer wordt gelet op het licht, het meenemen van je eigen kussen of het drinken van thee of koffie 's avonds laat", zegt hij. "Maar ook dat we even opletten wanneer we de controles van de bloeddruk doen of wanneer bepaalde medicijnen worden gegeven."

Slapeloze nachten

Monica is de moeder van de 7-jarige Amin. Ze zijn toevallig in het ziekenhuis tijdens de opening van het lab. "Ik vind het heel erg goed", reageert ze enthousiast. Haar zoon slaapt door een slaapstoornis maar vier of vijf uur per nacht en soms zelfs minder. Dat is voor hem vervelend maar het is ook voor Monica soms lastig. "Amin is een zorgkindje dus je kan hem niet alleen laten. Soms kan hij een gevaar zijn voor zichzelf dus het is best een uitdaging. Als hij een paar dagen aan het 'nachtspoken' is dan voel je dat wel, dat is echt pittig."
Amin heeft op meer gebieden medische hulp nodig. "Daarom worden we heel goed begeleid", vertelt Monica. Daarmee prijst ze zichzelf gelukkig maar ze denkt ook aan andere ouders. "Ik kan me voorstellen dat je moeders hebt waarvan kindjes slecht slapen en er geen oorzaak te vinden is. Dat is dan denk ik best een uitdaging."

Tips

Ook mensen met slaapproblemen kunnen vanaf volgende week terecht op de website voor informatie en tips. Want ook voor mensen die geen medische hulp nodig hebben is het niet goed om slecht te slapen. "Je hebt een grotere kans op blessures, je kan je minder goed concentreren en vaak heeft het impact op je emoties", vertelt Dudink. "En een ding weet ik wel, na een nachtdienst moet je goed slapen dus ik ga zo direct naar bed", zegt hij lachend.

Jeroen Dudink zet alvast de belangrijkste tips op een rij:

- Goed slapen begint 's ochtends. Voldoende licht in de ochtend zet je systeem klaar zodat je in de avond weer moe bent.

- Drink geen cafeïne houdende dranken in de avond. Dus geen koffie, cola, iced tea maar ook geen chocolade. In donkere chocolade zit ook veel cafeïne.

- Zorg ervoor dat je niet te veel op je scherm blijft kijken je telefoon en laptop weglegt. En de meest verlichte kamer in huis is vaak de badkamer en daar gaan mensen vlak voor het slapen hun tanden poetsen. Dus zorg dat ook daar het licht minder fel is.