‘Manhattan aan de Veilinghaven’ is een duivelsdilemma voor Utrechtse politiek

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De bouw van een appartementencomplex van 37 meter hoog in de Utrechtse Dichterswijk zorgt voor veel controverse in de gemeenteraad. De flat met 110 huurappartementen in de sociale sector splijt niet alleen de coalitie, maar partijen zijn het ook intern niet eens. GroenLinks noemt de keuze voor de bouw van het complex een ‘duivelsdilemma’. De pijn zit in het kleine oppervlak waar gebouwd kan worden en de grote overlast die huidige omwonenden gaan ervaren.
Parkhaven, zo heet het deel van de Dichterswijk rond de Veilinghaven. De afgelopen decennia is het gebied omgevormd van een bedrijventerrein naar een woonwijk. Als één van de laatste bastions van de industrie sneuvelde de fabriek die bekend stond als de Royco-fabriek. Het allerlaatste stukje bedrijventerrein is de Bo-Rentloods. Het verhuurbedrijf is al jaren weg, er zit nu een kringloopwinkel. Maar ook die moet plaatsmaken voor een wooncomplex met op deze plek een hoge toren. Die is veel hoger dan oorspronkelijk bedoeld, en dus zijn de omwonenden boos.
Dat de toren er komt is duidelijk geen gelopen koers. PvdA, D66, DENK en Student & Starter steunen het plan, nagenoeg onvoorwaardelijk. Maar de grootste partij in de raad GroenLinks weet dat nog niet zo zeker. Raadslid Fred Dekkers liet zelfs weten dat zijn partij het intern nog niet eens is. Hij noemde het een duivelsdilemma. “Het is fantastisch dat er 100 procent sociale woningbouw komt, maar we snappen ook wel de bezwaren van de huidige bewoners, het is een fors bouwplan omdat het gebouw een stuk hoger wordt dan eerder is vastgesteld.” GroenLinks pleit er voor om de horeca in de plint uit het complex te schrappen.

Kan niet

Dat laatste zet geen zoden aan de dijk liet wethouder Eelco Eerenberg (D66) weten. Om het complex lager en kleiner te maken zijn veel ingrijpender beslissingen nodig. En dat legt direct de vinger op de zere plek. De huidige coalitie is voor ‘verdichten’ in de stad, zo veel mogelijk bouwen op bestaande grond, zodat er niet gebouwd hoeft te worden buiten de stad, zoals in polder Rijnenburg.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De huidige bewoners zijn de dupe van die drang om te verdichten, zegt onder andere EenUtrecht. Volgens commissielid Jurriaan Otto realiseert het college een ‘Manhattan aan de Veilinghaven. “Je bent als woningbezitter vogelvrij, nu men ineens besluit om een inhaalslag te doen op de sociale bouw. Met ineens een puist van 37 meter.” Volgens EenUtrecht en het CDA komt de leefbaarheid van de bestaande bewoners ernstig in gevaar, met een verlies van zonneschijn tot wel zeven uur per dag.

Middenhuur

Diverse partijen pleiten ervoor om minder sociale woningbouw te realiseren en meer middenhuur. Daardoor nemen de opbrengsten voor de ontwikkelaar toe, die dan ook lager kan bouwen om uit de kosten te komen. Al deze opties kunnen niet op steun van de wethouder rekenen, volgens hem is een slanke hoge toren in het hart van het complex de beste oplossing, als je aan alle eisen wilt voldoen. Die eisen zijn: meer sociale woningbouw, meer huizen, meer groen en nog een groot aantal andere eisen.
Alleen de PVV en de Partij voor de Dieren stellen de drang om te verdichten ter discussie. “Er zit een grens aan hoe ver je kan groeien, hoe ver je kan verdichten”, zei Anne Sasbrink, raadslid voor de PvdD. “Die grens is bereikt als de leefbaarheid van de huidige en toekomstige bewoners in het geding komt.” Binnenkort gaat de discussie over het plan verder in de gemeenteraad.
Bewoners aan de Croeselaan vrezen zon in hun tuin te verliezen
Bewoners aan de Croeselaan vrezen zon in hun tuin te verliezen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel