Utrecht krijgt er een icoon bij: Haags Literatuur- en Kinderboekenmuseum wil verhuizen naar Broese-pand

© Tobias Bos
Utrecht - Het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum uit Den Haag wil verhuizen naar de binnenstad van Utrecht. Het museum en de gemeente Utrecht tekenen hiervoor vanmiddag een intentieovereenkomst. De bedoeling is dat het museum - met curiosa van schrijvers zoals 'de sigaar van Couperus' en 'de stofzuiger van Vestdijk' - in 2025 opent in het voormalig pand van boekhandel Broese op de hoek van de Oudegracht en de Stadshuisbrug.
Het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum in Den Haag.
Het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum in Den Haag. © Eveline van Egdom
Het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum wordt ook wel 'de literaire schatkamer van Nederland' genoemd. Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn er vertegenwoordigd. Er worden bijvoorbeeld manuscripten, brieven, illustraties, foto's en andere unieke documenten en voorwerpen bewaard.
Het museum zit nu nog in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, maar moet die locatie binnen enkele jaren verlaten. Daarom werd gezocht naar een nieuw onderkomen. De instelling vond zes potentiële plekken en uiteindelijk viel de keuze op het historische pand tegenover het Stadhuis, ook wel bekend als Magazijn De Zon.

Het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum is een wetenschappelijk onderzoekscentrum voor Nederlandse literatuur. Daarnaast verzorgt het lessen voor klassen in het primair- en voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. Vorig jaar ontving het rijksmuseum meer dan 100.000 bezoekers. Op de nieuwe locatie in hartje Utrecht hoopt de instelling dat bezoekersaantal te verdubbelen.

De komst van het museum past volgens de gemeente Utrecht goed bij de stad. "In Utrecht wonen en werken vele getalenteerde schrijvers en de stad doet veel aan cultuureducatie, leesbevordering en talentontwikkeling. Museum en stad kunnen elkaar op dit gebied versterken", aldus de gemeente.
Wethouders Dennis de Vries (Vastgoed) en Eva Oosters (Cultuur) zijn vanmiddag aanwezig bij het tekenen van de intentieovereenkomst. Namens het museum is directeur Aad Meinderts en kinderboekenfiguur Kikker aanwezig. Voorafgaand aan de ondertekening maakt het gezelschap een wandeling door het pand. De Utrechtse graffitikunstenaar Jan de Man is aanwezig om een dichtregel op een wand in het pand te maken.

Voormalig warenhuis

Het pand Magazijn De Zon werd in 1850 gebouwd in opdracht van V&D. Het gebouw telt vier verdiepingen, heeft een karakteristieke lichtkoepel en een plat dak met mogelijkheden om een dakterras te maken. Nadat het warenhuis was vertrokken, naar de Lange Viestraat, werd de gemeente Utrecht eigenaar van het pand. Sindsdien bood het plek aan onder meer de Openbare Bibliotheek en boekwinkel Broese.
Het pand aan de Oudegracht (tussen 1925 en 1930).
Het pand aan de Oudegracht (tussen 1925 en 1930). © Utrechts Archief
Het museum wil de entree op de begane grond straks voor iedereen toegankelijk maken. De ondergelegen werf- en straatkelders worden straks ingeruimd met de hoogtepunten uit de collectie, zo is het idee. Op de vierde verdieping moet een daktuin komen die in de zomer gebruikt kan worden voor poëzieavonden en vertelvoorstellingen. Verder zullen kinderen op verschillende plekken in het museum interactief verrast worden zodat zij spelenderwijs 'de kracht van literatuur' ontdekken.

Goedkeuring voor renovatie

De komst van het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum naar Utrecht is nog niet helemaal zeker. Eerst volgt nog een renovatie en om dit te kunnen bekostigen, moet de Utrechtse gemeenteraad nog instemmen. Een meerderheid hiervoor lijkt er wel te zijn, al hadden Utrechtse oppositiepartijen eerder dit jaar nog stevige kritiek op het feit dat het pand te huur was gezet.
“Het op deze wijze te huur zetten, wat de gemeente nu letterlijk doet, werpt bij mij de vraag op of dat kan, want zo ver zijn we gewoon nog niet in het traject”, zei VVD-raadslid Gertjan te Hoonte in januari. Hij doelde op het feit dat de gemeenteraad nog een besluit moet nemen over de toekomst van het pand en dat de raad geld beschikbaar moet stellen om de verbouwing te betalen. De PVV gaf eerder aan dat de gemeente het pand in de meest gunstige tijd had moeten verkopen.