Kasteelsoap nog altijd niet afgelopen, barones wil toegang tot graf vader: 'Ze kan toegangskaartje kopen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Barones Allegra van Zuylen heeft vandaag opnieuw geprobeerd toegang te krijgen tot kasteel De Haar. Via de rechter wil Van Zuylen afdwingen dat ze het kasteel, het kasteelappartement, het landgoed en het graf van haar vader (baron Thierry van Zuylen van Nijevelt) kan bezoeken. De toegang werd haar ontzegd door halfzus Alexandra, zij is bestuurslid van de stichting die het kasteel uitbaat.
De rechtbank in Utrecht oordeelde eerder dat de halfzussen er zelf uit dienden komen. Dat lukte niet, en uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat Allegra terecht uit het kasteel is gezet. De advocaat van Allegra zegt nu dat er nooit gesprekken hebben plaatsgevonden. "De ophaalbrug is opgehaald, de deur is gesloten, de sloten zitten erop."
Volgens advocaten van de stichting waar Alexandra bestuurslid van is, zijn er wel degelijk pogingen gedaan om de zaak op te lossen en ligt het juist aan Allegra dat de gesprekken tot niets leiden. "Ze zet strak en op een vaak onplezierige toon, de hakken in het zand."

'Bestaat niet dat je je zo ijskoud opstelt'

Baron van Zuylen van Nijevelt, die in 2011 op 78-jarige leeftijd overleed, bedong het gebruiksrecht van dit châtelet toen hij het kasteel begin deze eeuw overdroeg aan Natuurmonumenten. Na zijn overlijden verbleven de vijf dochters met enige regelmaat in het châtelet. Na enkele incidenten met Allegra besloot haar oudere halfzus Alexandra als bestuurslid van de stichting haar de toegang tot het kasteel, het landgoed en de kapel te ontzeggen.
Door die ontzegging kan Allegra onder andere het graf van haar vader niet bezoeken, aldus haar advocaat. "Ze krijgt steeds te horen dat er redenen zijn dat ze er niet mag komen. Dat kan niet bestaan. Het bestaat niet dat je je zo ijskoud opstelt." Volgens de stichting is dat niet aan de orde, en kan ze altijd het graf bezoeken. Ze zou bijvoorbeeld een toegangskaartje kunnen kopen.
Na de openbare zitting werd achter gesloten deuren alsnog geprobeerd tot een oplossing te komen.