Na buschauffeurs en vuilnisophalers staakt nu ook het ziekenhuispersoneel: 'Het gaat niet alleen om de centen'

Utrecht - Wie vandaag de centrale hal van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort bezoekt kan het niet ontgaan: hier wordt gestaakt. De hal hangt vol met spandoeken met teksten als: ‘Wij verdienen meer dan alleen applaus’, ‘Ons zorghart heeft een prijs’ en ‘De cao bevalt ons niet’. Net als in 63 andere ziekenhuizen in het land, werkt een flink deel van het personeel in het Meander vandaag volgens het zondagsrooster.
Dat betekent onder meer lege operatiekamers, zegt OK-assistent Marloes van de Vliet. “Er zijn nu twee spoedkamers en één kamer voor oncologie open. We gebruiken vandaag maar drie van de tien kamers.”
'Gaat al jaren niet goed'
Van de Vliet is in het ziekenhuis één van de organisatoren van de protestactie en staat volledig achter de eisen van de vakbonden. Die willen onder meer dat de lonen met 10 procent worden verhoogd en dat de onregelmatigheidstoeslag betaald wordt over het volledige uurloon. Ook willen ze dat werknemers meer invloed krijgen op hun eigen rooster.
Zelfs in je lunchpauze heb je je dienstpieper bij je en word je geacht door te werken als er spoedpatiënten komen.
“We roepen al jaren dat het niet goed gaat en dat er een wegloop is van personeel. En dat wordt eigenlijk alleen maar nijpender”, zegt Van de Vliet. “De jongelui die net zijn begonnen worden zzp-er of gaan de detachering in.” De actie is niet alleen bedoeld voor een hoger salaris, zegt ze. “Het gaat ons niet alleen om de centen, maar ook om het verlagen van de werkdruk en het vinden van een betere work-life balance.”
Dat is ook voor haar collega Carmen Leeuwenkamp een belangrijke reden om vandaag te gaan staken. “Ik werk zelf op de polikliniek bij de urologie en je staat gewoon altijd aan. Je koffiepauze gaat eraan, je theepauze gaat eraan. Zelfs in je lunchpauze heb je je dienstpieper bij je en word je geacht door te werken als er spoedpatiënten komen. Je werk is nooit af.”
De roosterdruk is daarbij nog een extra factor, zegt Leeuwenkamp. “Je diensten verschuiven soms twee keer in de week. Dan wordt er gevraagd of je donderdag kan werken omdat er iemand ziek is. Of dat je van de vrijdag af kan en juist volgende week maandag wil werken. Er is altijd een soort onrust om de planning rond te krijgen.”
Bestuur Meander begrijpt protest
Astrid Posthouwer van de Raad van Bestuur van het Meander Medisch Centrum begrijpt de zorgen van het personeel. “De eisen zijn ook heel duidelijk. We weten dat onze mensen hun koopkracht achteruit hebben zien gaan, dat de werkdruk hoog is en dat er veel vacatures zijn.”
Tegelijkertijd kan ze het personeel vandaag geen hoger salaris beloven. Want de onderhandelingen gaan tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). En waar de vakbonden meer geld voor het personeel willen, zegt de NVZ dat ziekenhuizen dat geld onvoldoende hebben.
Verslaggever Robert Jan Booij bij het protest in het Meander Medisch Centrum (deel 1)
Extra wrang is daarbij dat het personeel van universitaire ziekenhuizen, zoals het UMC Utrecht, vandaag niet staakt omdat zij al een veel betere cao hebben. “Het salarisverschil bij mijn functie is 900 euro bruto”, zegt Van de Vliet. Dat salarisverschil kon onder meer zo snel oplopen omdat het personeel bij universitaire ziekenhuizen automatisch voor de inflatie wordt gecompenseerd.
Verslaggever Robert Jan Booij bij het protest in het Meander Medisch Centrum (deel 2)
Ook Posthouwer vindt het verschil nu te groot, zegt ze. Maar ze onderschrijft ook de reactie van de NVZ. “De medewerkers willen graag nu betaald worden. En de NVZ, waar wij een onderdeel van zijn, zegt: we moeten de loonsverhoging spreiden, want anders komt de betaalbaarheid onder druk te staan.”
Meer op één lijn
Beide partijen verwachten er vandaag niet uit te gaan komen. Maar het duidelijk zichtbare protest met onder meer ook een zogenoemde sit-in van het personeel bereikt in ieder geval wel een ander doel. De Raad van Bestuur en het personeel staan meer op één lijn. “De afgelopen tijd is er zeker wel een afstand geweest. Maar ik ben heel blij dat Astrid nu naast ons staat”, zegt Van de Vliet over Posthouwer.
Ook Posthouwer hoopt dat dit in ieder geval de winst van deze dag is. “We vinden het heel logisch dat er vandaag acties zijn en die ondersteunen we ook als Raad van Bestuur. Ons personeel verdient het beste salaris. We kunnen niet als ziekenhuis een eenzame positie innemen, maar we kunnen wel zeggen: we houden van jullie en we zien hoe hard jullie werken.”