Nieuwkomer BBB en GroenLinks gaan nek-aan-nek in race om grootste partij in provincie Utrecht

BBB-lijsttrekker Anton Verleun arriveert bij het provinciehuis van Utrecht.
BBB-lijsttrekker Anton Verleun arriveert bij het provinciehuis van Utrecht. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Provincie Utrecht/Utrecht - Met 23 van de 26 Utrechtse gemeenten die geteld zijn, lijken GroenLinks en de BBB de grootste partijen van onze provincie te zijn geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS.
GroenLinks heeft wel een bescheiden voorsprong: 13,4 procent van de stemmen ten opzichte van 13,1 procent voor de BBB. Derde partij in de provincie is de VVD met 11,8 procent van de stemmen. De grote verliezer in de regio is Forum voor Democratie (-9,3 procent). Bekijk hier de uitslagen per gemeente en een overzicht van de hele provincie.
Wie nog voor het slapengaan de Utrechtse uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen wilde weten, kwam gisteravond bedrogen uit. Het werd nachtwerk, mede door een storing. Terwijl de BoerBurgerBeweging op veel plaatsen in het land de overwinning vierde, bleef de Utrechtse lijsttrekker Anton Verleun bescheiden. "We hebben totaal niet de illusie dat we hier ook de grootste gaan worden", zei hij rond middernacht.

Landelijk werd BBB in ieder geval al snel na de stembussluiting uitgeroepen tot de grote winnaar. Zoals het er nu voor staat wordt de Eerste Kamerverkiezing in mei een nek-aan-nekrace tussen de partij van Caroline van der Plas en de 'linkse wolk', zoals premier Mark Rutte de combinatie PvdA-GroenLinks tijdens de campagne noemde. Het lijkt erop dat beide Kamerfracties de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie straks aan een meerderheid kunnen helpen.

Eerste uitslagen

Kort voor middernacht meldde Eemnes dat BBB daar bijna een kwart van de stemmen kreeg. Drie kwartier later kwamen Renswoude en Woudenberg met hun uitslagen. In Renswoude behaalde BBB 35,5 procent. In Woudenberg won de SGP, maar ook daar kwam BBB sterk binnen met ruim 20 procent.
In de meeste gemeenten in de provincie lijkt de BBB de grootste partij, maar niet in de gemeente Utrecht: daar is GroenLinks de grootste geworden met 22,2 procent van de stemmen, zo blijkt uit de eerste prognose. Daarna volgen D66 (13,6 procent), PvdA (9,3 procent), PvdD (8,8 procent) en VVD (8,7 procent). De BBB haalde in de gemeente Utrecht 5,2 procent van de stemmen binnen.
Ook in Amersfoort is GroenLinks de grootste: de partij verloor daar wel fors, maar behaalde alsnog 13,5 procent van de stemmen. De VVD is de tweede partij met 11,4 procent, gevolgd door de BBB met 10,6 procent. In de gemeenten De Bilt, IJsselstein, Rhenen, Woudenberg en Zeist is ook een andere partij dan de BBB de grootste. In Houten, Soest en Veenendaal zijn de uitslagen nog niet bekend.

Feest bij BBB

BBB-lijsttrekker Verleun kwam geheel in stijl met de trekker naar het provinciehuis in Utrecht. Hij had de prognoses met zijn partijgenoten op een aparte locatie gevolgd. "We wilden onder elkaar een biertje kunnen drinken zonder dat er meteen beelden op RTV Utrecht zouden staan van mensen die op tafel staan te dansen," lachte hij. "Alles is nieuw voor ons. Daarom hebben we ons feestje bewust ergens anders georganiseerd en blijven we hier ook maar een half uurtje."
Lijsttrekker Anton Verleun: 'Luisteren naar de burger is het allerbelangrijkst.'

Emotioneel

Over de betekenis van de verkiezingswinst die landelijk voor BBB wordt voorspeld wilde Verleun zich wel uitlaten. "Het is emotioneel, we hebben hier jaren keihard voor gewerkt. Blijkbaar staan er dingen in ons verkiezingsprogramma die gewaardeerd worden. Los van het stikstofbeleid is luisteren naar de burger het allerbelangrijkst. Daar wordt een aantal regeringspartijen nu wel op afgerekend."
Maar Verleun haastte zich ook om voor Utrecht de verwachtingen te temperen. "We willen heel graag besturen en hebben ook veel ervaring in onze achterban. Maar laten we eerst afwachten wie überhaupt de grootste wordt. Utrecht is verstedelijkt gebied, waar VVD en GroenLinks traditioneel veel stemmen krijgen. Het is geen gemakkelijke provincie voor ons."

Storing

Behalve een hoge opkomst zorgde ook een storing in veel stemlokalen voor vertraging. De apparatuur waarmee een aantal gemeenten de stempassen liet scannen haperde en daardoor moesten medewerkers de passen handmatig controleren.
Kort voor de officiële sluiting van de stembussen stonden nog lange rijen bij 122 stembureaus in de stad Utrecht. De lokalen bleven daarom gewoon open tot de laatste kiezers klaar waren, maar wie na 21.00 uur nog wilde aansluiten was toch echt te laat.