Wedstrijd Ardahanspor - APWC ontspoort, trainer mishandeld

© Ingezonden foto
Utrecht - “Het is toch van de zotte dat dit in Nederland in 2023 nog kan gebeuren?” Huseyin kan het twee dagen later nog amper geloven. Hij zegt dat zijn jongere broer Ramazan afgelopen zondag naar het ziekenhuis moest, nadat de wedstrijd tussen VVU Ardahanspor 3 en APWC compleet uit de hand gelopen was in de slotfase. De politie en de KNVB laten weten de zaak te onderzoeken.
“Mijn broer is de trainer van AWPC 3”, begint Huseyin zijn verhaal. De Amersfoortse ploeg speelde op Sportpark Lunetten een uitwedstrijd. De wedstrijd werd geleid door een clubscheidsrechter. Tijdens de wedstrijd vond de broer van Huseyin dat Ardahanspor te hard speelde.

Opmerkingen aan scheidsrechter vallen verkeerd

“Dat maakte hij ook duidelijk aan de scheidsrechter”, zegt Huseyin. “Het gebeurt weleens vaker dat de trainer bepaalde dingen aangeeft aan de scheidsrechter.” De opmerkingen van Ramazan vielen echter verkeerd bij een speler van de tegenpartij.
“Mijn broer werd aangevallen door die speler”, zegt Huseyin. Wat er daarna precies is gebeurd, is nog onduidelijk. In ieder geval viel de trainer op de grond, zegt Huseyin. Hij vermoedt door een vuistslag. Daarna werd zijn broer volgens Huseyin door verschillende spelers van Ardahanspor aangevallen.
“Hij heeft flinke klappen gehad toen hij op de grond lag. Hij is echt geschopt.” Volgens Huseyin kwam daarna ook een team op een ander veld zich met de situatie bemoeien, waardoor het allemaal nog verder uit de hand liep. Er werd gescholden en geslagen. "Uiteindelijk hebben een paar spelers van AWPC er tussen weten te komen en werd de politie gebeld. Die was gelukkig snel ter plaatse."

Politie doet onderzoek

De politie bevestigt dat er een incident heeft plaatsgevonden. “We zijn zondag om 13.45 uur opgeroepen vanwege een vechtpartij op Sportpark Lunetten”, zegt een woordvoerder. De vechtpartij was al beëindigd toen agenten arriveerden.
“We troffen wel een 25-jarige man aan die gewond was”, zegt de woordvoerder. Dat gaat om zijn broer, bevestigt Huseyin. Foto’s bevestigen dat het slachtoffer verschillende verwondingen had aan zijn hoofd. De politie laat weten een onderzoek in te stellen.
Ook de KNVB bevestigt een melding over de wedstrijd te hebben ontvangen. Ook hier volgt nog een verder onderzoek, laat een woordvoerder weten. "De onafhankelijke aanklager amateurvoetbal verzamelt de nodige bewijsmiddelen en bepaalt vervolgens of er wordt geseponeerd, er een schikking wordt aangeboden of dat de zaak aan de tuchtcommissie wordt voorgelegd. In de tussentijd kunnen we hier verder niets over vertellen."

Excuses aangeboden

Na de vechtpartij heeft Huseyin nog contact gehad met een vrijwilliger van Ardahanspor. “Die heeft zijn excuses aangeboden”, zegt hij. “Ik zei dat het goed was dat hij zijn excuses aanbood. Maar ook dat ik het hier niet bij wilde laten, daarvoor vind ik dit te groot.”
Voor Huseyin is het ook een principezaak. “Ik ben ook in contact met de gemeente Utrecht, want ik wil dat dit ophoudt. Het is eigenlijk hetzelfde als bij Richard Nieuwenhuizen”, verwijst hij naar de vrijwillige grensrechter die na een mishandeling op het voetbalveld in 2012 overleed.

Gestopt als trainer

Voor zijn broer zijn de gevolgen groot. “Hij heeft zich ziek gemeld bij zijn werk”, zegt hij. “Ook is hij zo aangeslagen dat hij als trainer nu stopt.”
RTV Utrecht heeft voor dit artikel ook Ardahanspor om een reactie gevraagd. De club was in eerste instantie voor vragen niet bereikbaar, maar heeft op 15 maart alsnog een reactie gegeven. De club bestrijdt de lezing van APWC, RTV Utrecht zal de volledige reactie in een nieuw bericht meenemen.