Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij in Marengo-proces

© ANP
Utrecht - De advocaten van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij. Dat zei hij vanochtend tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.
De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord "dat ze hem niet langer bijstaan". Nabil B. zei dat hij achter gesloten deuren een toelichting wil geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank moet daar nog over beslissen.
Advocaat Onno de Jong, die de kroongetuige samen met Peter Schouten bijstond, laat telefonisch weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim.

Advocaten

Het is niet de eerste keer dat de kroongetuige zonder advocaat komt te zitten. In 2019 werd zijn toenmalig advocaat Derk Wiersum voor zijn woning geliquideerd. Oscar Hammerstein nam daarna de verdediging op zich, maar na een onenigheid namen uiteindelijk Onno de Jong en Peter Schouten die rol over. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd zijn vertrouwenspersoon, maar ook hij werd vermoord. Of B. nu een nieuwe advocaat gaat nemen, is nog niet duidelijk. Hij geeft aan dat hij dat nog niet weet.
Het Marengo-proces draait om een reeks moordplannen en liquidaties, veelal in de provincie Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een liquidatiebende onder leiding van hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen en Saïd R. Het OM sprak eerder van een "volstrekt gewetenloze organisatie".
Nabil B. behoorde tot de bende van T. en regelde onder meer de vluchtauto die werd gebruikt bij de vergismoord op Hakim Changachi in 2017. Na de moord kreeg B. wroeging en legde hij enkele tientallen verklaring over T. af.