Beveiliging familie Nabil B. overgedragen na noodkreet aan het OM

Hoofdofficier van justitie Rutger Jeuken
Hoofdofficier van justitie Rutger Jeuken © ANP
Utrecht - Hoofdofficier van justitie Midden-Nederland Rutger Jeuken draagt de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de familie van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces over. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in een schriftelijke reactie aan Het Parool laten weten, zo meldt die krant.
Het besluit hangt samen met een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de moorden op Reduan, Wiersum en De Vries. In dat rapport werd gesteld dat het Openbaar Ministerie tekort is geschoten in de beveiliging van Nabil B. Volgens het OVV is het beter om het stelsel Bewaken en Beveiligen anders te organiseren. Het Openbaar Ministerie onderschrijft dat. Dat betekent dat het gezag over stelsel Bewaken en Beveiligen uiteindelijk buiten het OM moet komen te liggen.
De familie van Nabil B. deed vorige week een oproep. In een brief aan de hoofdofficier gaf de familie aan bang te zijn dat 'onder de hoede en verantwoordelijkheid van Jeuken wederom een onschuldig slachtoffer zal vallen'. Daarmee doelen ze op de liquidaties van advocaat Derk Wiersum, vertrouwensman Peter R. de Vries en Reduan, de broer van de kroongetuige. "Ik betreur het ten zeerste om te vernemen dat u zich niet veilig voelt", schrijft Jeuken in een reactie aan de familie.
Ook de Volkskrant heeft de brief aan Jeuken in handen en publiceerde enkele passages. "U draagt verantwoordelijkheid voor alle misstanden, incidenten en falende beveiliging van de afgelopen jaren. Het kan niet zo zijn dat u, om in de woorden van uw baas Gerrit van der Burg te spreken, stoïcijns doorgaat met wat u al deed."
Het zal nog even duren voordat Bewaken en Beveiligen onder een andere organisatie valt. Het OM zegt dat niet van het ene op het andere moment uit handen te kunnen geven. Tot die tijd wordt er een transitieprogramma opgestart, waar ook de beveiliging van de familie van Nabil B. onder zal vallen en dat is onder leiding van een andere hoofdofficier van justitie dan Jeuken.