Bouw Galaxy Tower in Utrecht ligt stil door geschil, wethouder kan weinig doen

© CU2030
Utrecht - Wethouder Eelco Eerenberg zou willen ingrijpen bij de bouw van de Galaxy Tower bij het Jaarbeursplein, maar hij heeft nauwelijks instrumenten. Die bouw ligt stil door een ruzie tussen de ontwikkelaar en aannemers. De ruzie gaat over geld.
Het is de bedoeling dat in de toren op de onderste zeven etages een hotel van Amrâth komt, met 250 hotelkamers en twee restaurants en vergaderzalen. Daarboven komen 317 appartementen in een toren van bijna 90 meter. De vrije sector huurappartementen zijn volgens de website van de toren nog niet verhuurd.

Dramatisch

In het vragenuur van de gemeenteraad maakte Has Bakker van D66 zich zorgen over het stilliggen van de bouw. “Eind 2021 bereikte de bouw van de Galaxy Tower het hoogste punt. Nu, ruim een jaar later, kijkt Utrecht aan tegen een woon- en hoteltoren die nog lang niet af is en waar bijna niet meer gebouwd wordt”, zei Bakker in de raad. Volgens hem wordt de bouwplaats inmiddels ontmanteld. Bakker citeert een medewerker van het bouwbedrijf, die vraagt zich af of deze toren ooit afgebouwd gaat worden. Bakker noemt dat dramatisch.
Wethouder Eelco Eerenberg bevestigt dat de bouwplaats is afgesloten door bouwer Ballast Nedam. “Dat betekent dat zij hun zogenoemde retentierecht uitoefenen”, zei de wethouder. “Er is namelijk geen overeenstemming over financiën, tussen de bouwer en de opdrachtgever. En die opdrachtgever is De Lelie Vastgoed. Dat is een ontwikkeldochter van Amrâth Hotels.” Voordat er weer gebouwd kan worden, moet volgens de wethouder het geschil over geld worden opgelost.

Geen oplossing

Eerenberg zegt in gesprek te zijn met de hotelketen. Hij ontkent dat de bouwplaats wordt afgebroken. “Het is niet zo dat zij vooralsnog de bouwplaats ontmanteld hebben, ook omdat de kranen er nog staan.” De wethouder geeft aan dat hij geen zicht heeft hoe het geschil precies in elkaar zit. Hij verwacht dat het gebouw niet voor half 2024 klaar zal zijn. “Tot mijn teleurstelling.” De gemeente is geen partij in het conflict en dus kan Eerenberg weinig doen om het probleem op te lossen. Toch gaat hij de partijen uitnodigen voor een gesprek om aan te dringen op een oplossing.