Utrechtse Marengo-verdachte mag aan Marokko worden uitgeleverd in verband met vergismoord

De vergismoord was in 2017 bij een café in het toeristische stadsdeel van Marrakech.
De vergismoord was in 2017 bij een café in het toeristische stadsdeel van Marrakech. © AFP
Utrecht - Een Utrechter die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden in opdracht van Ridouan T. mag van de rechtbank worden uitgeleverd aan Marokko. In het liquidatieproces Marengo is levenslang tegen de 29-jarige Achraf B. geëist. Maar hij zou zes jaar geleden ook een rol hebben gespeeld bij een vergismoord in Marokko.
Twee schutters hadden in 2017 de opdracht om een concurrent van Ridouan T. in Marrakech te liquideren, maar zij schoten op een terras per abuis de zoon van een Marokkaanse rechter dood.

Politiek?

Volgens de verdachte zit er een politiek motief achter het uitleveringsverzoek en wordt in Marokko zijn recht op een eerlijk proces geschonden. De rechtbank Midden-Nederland gaat daar niet in mee en oordeelt dat er geen juridisch belemmering is voor de uitlevering. "Dat de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter voor ophef zorgt, wil nog niet zeggen dat het een feit van politieke aard is", zegt de rechtbank.
Ook vindt de rechtbank het onwaarschijnlijk dat B. in Marokko geen eerlijk proces zou krijgen. Zo waren er Nederlandse rechercheurs in Marokko bij een verhoor van een Utrechtse medeverdachte, die ook in het Marengo-proces voorkomt.
Volgens deze politiemensen werd er af en toe behoorlijk druk uitgeoefend op deze man, maar was er geen sprake van marteling. Volgens de rechtbank "is niet gebleken dat deze medeverdachte in Marokko niet in vrijheid heeft kunnen verklaren".

Minister beslist

De minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, beslist uiteindelijk over de uitlevering. In het advies van de rechtbank wordt aandacht gevraagd voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in het land. Daarnaast moet Marokko garanderen dat de doodstraf niet zal worden opgelegd en dat een eventuele straf in Nederland mag worden uitgezeten.
Inmiddels zijn al drie verdachten uit onze regio in Marokko veroordeeld voor betrokkenheid bij de vergismoord in Marrakech, onder wie twee broers van kopstuk Ridouan T. De twee schutters zijn onlangs door het Marokkaanse gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot de doodstraf.