Utrechter die husky's Whisky en Baco onder invloed mishandelde krijgt taakstraf: 'Houden van dieren is niet vrijblijvend'

Niet de husky's uit het verhaal.
Niet de husky's uit het verhaal. © Pixabay
Utrecht - Nog één keer heeft J. S. ze zien lopen, zijn in beslag genomen honden Whisky en Baco, aan de lijn bij hun nieuwe eigenaar. "Dat was moeilijk, maar ik ben blij dat ze goed terechtgekomen zijn." Want dat de dieren bij de 41-jarige Utrechter het niet goed hadden, dat ziet hij inmiddels zelf ook in.
In de Utrechtse rechtbank moest S. zich vanochtend verantwoorden voor een langere periode, waarin hij de twee husky's "de nodige verzorging" zou hebben onthouden en de dieren mishandelde. De dieren zaten soms alleen in de woning, terwijl ze vastgebonden zaten aan een korte slipketting. Het ruim driehonderd pagina's tellende dossier staat vol met "nare en heftige meldingen", aldus de politierechter.
Bijvoorbeeld de melding van buurtbewoners die S. op de fiets zagen rijden met de honden aan de lijn. Toen de riem tussen de spaken kwam en hij daardoor viel, moesten de dieren het flink ontgelden. "Mensen zagen dat u ze sloeg en schopte, altijd gebeurde dat onder invloed."

Alcoholverslaving

Wat er allemaal precies is gebeurd tussen oktober 2018 – toen de eerste melding bij de politie kwam – en augustus 2021 – toen de honden bij hem werden weggehaald, weet S. niet goed. Zijn alcoholverslaving van destijds maakt dat hij de boel "niet meer helder op het netvlies heeft staan", verklaart hij. "Ik heb er altijd voor gezorgd dat ze eten en drinken hadden. Maar er zijn ook momenten geweest dat het niet goed is gegaan", zegt hij schuldbewust.
Het komt niet vaak voor dat er iemand naast me zit die zo'n ommekeer heeft gemaakt
Advocaat van S.
Keurig en kordaat geeft hij op alle vragen van de rechter en de officier van justitie antwoord. Alleen de driftig wiebelende voet verraadt zijn onrust.

Ander persoon

Inmiddels, ruim anderhalf jaar nadat de dieren bij hem weg moesten, zit er bijna een compleet ander persoon in de rechtbank. "Het komt niet vaak voor dat er iemand naast me zit die zo'n ommekeer heeft gemaakt", voert zijn advocaat aan, iets wat ook de rechter en de officier van justitie bevestigen.
S. is nuchter en heeft weer een woning via de Tussenvoorziening. Zijn begeleiders zijn positief over zijn ontwikkeling. De Utrechter heeft zelfs weer de zorg voor een dier, een hamster. Of hij ooit weer honden wil, sluit hij niet uit. De reclassering adviseert er alvast positief over.

Niet vrijblijvend

Zijn "nare jaren", kortom, lijken achter hem te liggen. En toch, vindt de officier, is het terecht dat hij zich moet verantwoorden. "Het houden van dieren is niet vrijblijvend. Het asiel staat altijd open als dat niet lukt. Uw alcoholverslaving is een verklaring voor het gebeurde, maar geen excuus. Dat zijn omstandigheden waar u uzelf ingebracht heeft."
Om die reden ziet de officier graag dat S. 60 uur taakstraf krijgt, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Die voorwaardelijke straf blijft hem, als het aan het OM ligt, twee jaar boven het hoofd hangen. Dat laatste is bedoeld als stok achter de deur, mocht hij in de nabije toekomst inderdaad weer een hond nemen.
S. hoopt zelf op een volledig voorwaardelijke straf, maar de rechter vindt de eis van de officier "heel redelijk", en gaat daarin mee. Hoofdschuddend hoort hij de straf aan, tot verbazing van de rechter, die het inzicht van de Utrechter juist steeds prees. "Dertig uur werken, dat is echt niet zoveel. Het is naar voor u wat er is gebeurd, maar ook voor de honden en dat weet u zelf ook."