Aantal gestolen fietsen in Utrecht neemt toe met ruim 35 procent: 'Gebruik altijd twee sloten'

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Utrecht - Het aantal fietsdiefstallen in de gemeente Utrecht stijgt in rap tempo. Waar hier in 2021 3034 keer aangifte werd gedaan, is dit aantal vorig jaar gestegen naar 4101. Dat is een toename van zo'n 35 procent. Vooral de binnenstad is een populaire plek voor fietsendieven, want daar vond ruim een kwart van de diefstallen plaats.
De stijging is opvallend, aangezien er de afgelopen jaren juist een dalende trend te zien was. Tussen 2015 en 2021 nam het aantal fietsdiefstallen gestaag af van bijna 4500 tot net iets boven de 3000. Het CDA en de PvdA maken zich zorgen over deze ontwikkeling omdat het "de bereikbaarheid van de stad onder druk zet" en hebben daarom schriftelijke vragen aan het college.

Elektrische fietsen

Eén van die vragen was of de gemeente een beeld van de ontwikkeling van de diefstal van elektrische fietsen. Het college liet weten dat mensen in hun aangifte niet altijd vermelden of het om een elektrische fiets en dat politiecijfers daarom geen volledig betrouwbaar beeld geven. Desondanks is wel duidelijk dat het aantal gestolen elektrische fietsen en onderdelen - zoals accu's - ongeveer een een derde van het totaal aantal fietsdiefstallen bedraagt.
Ook is volgens het college landelijk te zien dat dieven van elektrische fietsen zich steeds meer organiseren. Daar waar het bij de diefstal van gewone fietsen vaak gaat om gelegenheidsdieven, ziet de politie tegenwoordig steeds meer professionele daders en dadergroepen die zich bezighouden met e-bikes. Dit effectief bestrijden is volgens het college complex, omdat het de gemeentegrenzen overstijgt.

Binnenstad, winkelstraten en stations

De gemeente probeert op meerdere manieren om fietsendiefstallen tegen te gaan, bijvoorbeeld door locaties zo onaantrekkelijk mogelijk te maken of door te zoeken naar een technische oplossing. Het belangrijkste is volgens het college dat mensen hun fiets zelf goed op slot zetten. "Het advies voor bewoners luidt steevast: gebruik twee sloten. Bij voorkeur ook twee verschillende", luidt het advies.
De meeste fietsen worden gestolen in de binnenstad. Dieven namen daar vorig jaar 1053 fietsen mee. Buiten de binnenstad slaan fietsendieven het vaakst rondom treinstations en drukke straten met openbare gelegenheden, zoals winkelstraten.