Greenpeace voert actie in Utrecht: 'Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis'

© Bart Hoogveld / Greenpeace
Utrecht - "Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis." Die oproep komt van Greenpeace. De milieuorganisatie heeft vannacht posters geplakt op ruim honderd Rabobank-filialen in heel Nederland. Vanochtend demonstreren de activisten bovendien bij het hoofdkantoor van de bank aan de Croeselaan in Utrecht.
Greenpeace vindt dat Rabobank, als grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland, medeverantwoordelijk is voor de schade die is ontstaan door de stikstofcrisis. "Jarenlang is ingezet op schaalvergroting: steeds grotere en intensievere veehouderij. De rekening wordt nu bij de belastingbetaler gelegd.
Rabobank ziet vooral een oplossing in de financiering van technologische stalsystemen, stelt Greenpeace. "Niet alleen is al vaker aangetoond dat deze technieken onvoldoende effectief zijn, ook gaan ze gepaard met hoge schulden voor boeren en wanneer er eenmaal wordt gewerkt met deze systemen, wordt de weg naar ecologische landbouw vrijwel onmogelijk. Lucratief voor Rabobank maar opnieuw ontbreekt een eerlijk toekomstperspectief voor boeren."
Volgens Greenpeace moet de Rabobank verantwoordelijk worden gehouden voor maatschappelijke kosten die als gevolg van investeringen in de intensieve veehouderij zijn ontstaan. "Niet alleen veroorzaakt de sector schade aan de natuur, ook de water- en luchtkwaliteit, het klimaat en dierenwelzijn staan onder druk. Dit kost de maatschappij alleen al zo’n 5,5 miljard euro per jaar. De economische schade van de stikstofcrisis is opgelopen tot 28 miljard euro. Daarbij komt nu 24,3 miljard euro aan belastinggeld voor het stikstoffonds. Een bedrag waarvan Provincies al hebben aangegeven dat dit bedrag nog niet voldoende is om een effectieve stikstof aanpak te financieren."

Nog maar het begin

“Het is niet meer dan eerlijk dat Rabobank als profiteur meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. Daarnaast moet de bank stoppen met de financiering van de vee-industrie en meer investeren in ecologische landbouw met minder vee. Als Rabobank niet over de brug komt, is de actie van vanochtend nog maar het begin”,, stelt Meike Rijksen, campaigner biodiversiteit van Greenpeace.
Volgens Greenpeace is bij de plakactie van vannacht niemand aangehouden. Wel zijn de gegevens van een aantal activisten genoteerd toen ze staande werden gehouden door de politie, meldt de milieuorganisatie. Op vijf plekken waar de activisten posters wilden ophangen waren politie of beveiligers in de buurt. Daarom werd daar van plakken afgezien. Bij de demonstratie maandagmorgen verwacht Greenpeace ongeveer honderd actievoerders.
In december heeft de rechtbank Midden-Nederland zestien actievoerders van Extinction Rebellion schuldig bevonden, omdat zij posters hadden geplakt op het hoofdkantoor Rabobank. Daardoor waren tijdelijk de ramen en deuren onbruikbaar. De activisten hebben inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van Rabobank, aldus de rechter. Maar omdat de schade klein bleef en omdat het politieoptreden "fors" was, heeft de rechter de activisten geen straf opgelegd.