Nog maanden zandbak voor de deur, Utrechtse Boekenbar hoopt op kunstzinnige ideeën

© De Utrechtse Boekenbar
Utrecht - De herinrichting van de Westerkade in Utrecht zou voor Kerst klaar moeten zijn. Na wat vertraging staan de bankjes, bomen en prullenbakken op hun plek, alleen voor de deur van De Utrechtse Boekenbar ligt nog een enorme zandbak. En deze bouwput blijft nog maanden geopend.
Een ongelukje met een graafmachine beschadigde de kelder onder de boekenwinkel annex koffiebar. De kelder is in principe hersteld, vertelt eigenaar Tim van den Hoed. Maar voor er zwaar verkeer over de weg kan rijden moet de kelder nog verstevigd worden. Die werkzaamheden beginnen in juni en zijn naar verwachting niet voor september afgerond.
En dus zit Van den Hoed met een zandbak voor zijn neus, juist op het moment dat er weer een bankje voor de deur staat en klanten met een boek en een kop koffie in de zon willen zitten.
"Ik denk dat wij veel vaste gasten hebben die ons sowieso wel weten te vinden", zegt Van den Hoed. "Maar je hebt wel de hele tijd mensen die over de stoep fietsen." Voor de ingang van de winkel is een stoep, met daar vlak naast een tijdelijke rijbaan van betonnen platen. Daarna begint de de bouwput. De weg is nu zo smal dat er één auto overheen kan, fietsers wijken dan al snel uit naar de stoep.

Doorgaande fietsroutes

Vlak na de beschadiging liep de gemeente de deur plat, vertelt Van den Hoed. Allerlei onderzoeken naar de staat van de kelder en oplossingen. Sindsdien is het stil en probeert de Boekenbar er het beste van te maken. "We zijn wel aan het kijken naar een compensatie regeling", aldus Van den Hoed. Maar van de gemeente hoort hij weinig meer.
Dat is niet vreemd want de ondernemer moet zelf een aanvraag doen voor compensatie, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De verhuurder van het pand heeft wel een aanvraag gedaan en die is nog in behandeling.
Dat het misschien nog wel tot september duurt voor de zandbak weg is, heeft ook te maken met werkzaamheden aan de overkant van het water aan de Oosterkade. "Die willen we niet tegelijk afsluiten", vertelt de woordvoerder. Zowel de Ooster- als de Westerkade zijn namelijk doorgaande fietsroutes. "Daarom hebben we gezegd: we ronden de rest van de werkzaamheden pas af als de inrichting van de Oosterkade is afgerond."

Honderd keer verteld

De boekverkoper klinkt gelaten als hij weer uit de doeken moet doen hoe het nou zit met die werkzaamheden voor zijn winkel. "Ik heb het al honderd keer verteld, iedereen vraagt ernaar." Toch probeert hij van de nood een deugd te maken. In overleg met de aannemer mag hij de zandbak gebruiken en Van den Hoed hoopt op ideeën.
"Een strandje is al een paar keer voorbij gekomen, dat ligt ook wel voor de hand. Maar ik hoop eigenlijk meer op een kunstproject", aldus Van den Hoed. Een terras is bovendien lastig qua vergunningen. Een kunstwerk dus, of een andere creatieve uitlating. "Hoe vaak heb je nou de kans om zoiets te doen in de openbare ruimte, gewoon op straat?"