Amsterdamse huurders van Change= hebben te veel servicekosten betaald: 'Hoop dat Utrechtse huurders zich hierdoor gesterkt voelen'

© Change=
Utrecht - De verhuurder Change= heeft volgens de rechter te veel servicekosten in Amsterdam berekend. Change= overweegt in hoger beroep te gaan en bekijkt nog wat deze uitspraak voor andere locaties, waaronder Utrecht betekent. De verhuurder raakte hier vorig jaar al in opspraak door de hoge servicekosten.
De huurders van het complex Change= in Amsterdam Zuidoost hoeven van de rechter maar een kwart van de door de verhuurder in rekening gebrachte servicekosten uit 2019 te betalen. De huurcommissie stelde eerder al een veel lager bedrag vast dan Change= had berekend, maar hier was de verhuurder het niet mee eens en stapte naar de rechter. Die oordeelt nu ook dat huurders veel minder servicekosten hoeven te betalen.
Eerder maakte het BNNVARA programma Boos al twee afleveringen over de verhuurder. Hier kwam naar voren dat de directeur veel geld aan servicekosten zou verdienen, ook al is dat wettelijk verboden. Change= zelf zegt niet meer dan de eerlijke en aantoonbare kosten te rekenen.
Vorige week stelden tien Utrechtse politieke partijen al vragen aan het college van B&W over Change=, door "alarmerende berichten over de werkwijze". Zo zouden bijvoorbeeld de contracten van huurders zomaar opgezegd worden.
Annemarijn Oudejans van Student & Starter en Pepijn Zwanenberg van GroenLinks, twee van de politieke partijen die de vragen stelde, zeggen dat de uitspraak van de rechter hen niet verrast. Zwanenberg: "Het lijkt net alsof het sociale huurwoningen zijn, maar ze rekenen absurde bedragen voor servicekosten waardoor je vervolgens in een piepkleine studio woont, en dat voor duizend euro per maand. De rechter heeft dit gelukkig ook gezien."
Oudejans noemt de servicekosten ook bizar hoog. "Ze vragen echt bizarre prijzen voor bijvoorbeeld meubelstukken en de beveiliging. Wat ik heb gezien is dat de deuren gewoon openstaan, er geen beveiliging is en inrichting kapot is. Als je zo'n prijs vraagt, zorg dan dat de kwaliteit goed is. Maar daar is geen sprake van."
De hoge servicekosten zijn puur een verdienmodel, zegt Zwanenberg. "En dat over de rug van mensen heen. Het is misbruik maken van de schaarste, dat is wat zij doen. Gelukkig wordt hier landelijke wetgeving voor gemaakt."

Hoe zit het precies met die kosten? Change=rekent voor studio's van dertig tot veertig vierkante meter in Leidsche Rijn 633,25 euro kale huur. Daarbovenop komt een bedrag van 326,60 aan servicekosten. De grootste kostenpost is de "veiligheid en community" - het pand staat bijvoorbeeld 24 uur per dag onder toezicht - die 105 euro kost. Ook 55 euro aan "roerende zaken" -een wasmachine met droogfunctie, een laminaatvloer en verduisterende gordijnen – vallen onder dit bedrag. De schoonmaak van het pand, het internet, de glasverzekering, administratiekosten en inrichting van de algemene ruimte vallen eveneens onder de servicekosten.

Hoger beroep?

Maar zover is het nog niet. Change= overweegt in hoger beroep te gaan, omdat de verhuurder kanttekeningen heeft bij de kostenposten die volgens de rechter lager moeten. De rechter zou namelijk, volgens Change=, uitgaan van voorzieningen op een "uiterst laag niveau" terwijl Change= voorzieningen op "uiterst hoog niveau" zou bieden. "Wij bieden studio’s en voorzieningen die echt in positieve zin afwijken van wat je elders kunt huren. Een simpele vergelijkende toets met de markt toont dat onmiddellijk aan. Een eventueel hoger beroep is zeker kansrijk, omdat de rechter vandaag nogal wat ruimte overlaat voor het verder onderbouwen van de door ons opgevoerde kosten", aldus een woordvoerder, die alleen per mail op vragen wilde reageren. Change= zegt nog te bekijken wat de uitspraak voor andere locaties, waaronder Utrecht, betekent.
Oudejans van Student & Starter hoopt dat Utrechtse huurders zich door de uitspraak gesterkt voelen. "Ik kan me voorstellen dat het voorheen spannend was om naar de huurcommissie te stappen. Je loopt het risico uit je woning gezet te worden, daar is Change= niet vies van. Er heerst echt een angstcultuur. Maar ik hoop dat ze nu ook naar de commissie stappen. De kans is groot dat er ook in Utrecht zo'n uitspraak komt." Ook Zwanenberg hoopt dat er een zogenoemd 'sneeuwbaleffect' door de uitspraak volgt.
Oudejans laat het er zelf ondertussen ook niet bij zitten. "Op basis van de antwoorden die het college geeft gaan we kijken wat voor stappen we nog meer kunnen ondernemen. Dit laten liggen kan natuurlijk niet, we moeten hier echt iets mee als politiek."