Beheerder Dierenweide Julianapark legt zich niet neer bij sluiting: 'Hier moet ik iets tegen doen'

© Ingezonden foto
Utrecht - Na het hertenkamp in Vianen en Mijdrecht, komt ook Dierenweide Julianapark in Utrecht in het verweer tegen het aankomende verbod op hertenkampen. Het kabinet vindt dat het dier bedoeld is om vrij in de natuur te lopen, maar het Utrechtse dierenpark is het daar niet mee eens. "Er is gewoon geen grond om een fokverbod in te stellen voor hertenkampen."
Minister Aldema van Landbouw kwam in januari met een lijst van hobby- en huisdieren die vanaf 1 januari mogen worden gehouden. Daarop staat het hert niet en dat betekent dat hertenkampen op termijn verdwijnen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen dus geen nieuwe meer bij komen.

'Beslissing niet wetenschappelijk onderbouwd'

Jan Willem van Holland is beheerder van Dierenweide Julianapark en volgde het debat over het verdwijnen van de hertenkampen met stijgende verbazing. Volgens hem is de beslissing van de minister niet wetenschappelijk onderbouwd.
"Ik ben helemaal geen wetenschapper of bomenknuffelaar, maar ik dacht al heel snel: aan de argumentatie zitten allerlei haken en ogen. Het onderzoeksrapport van de overheid is namelijk voor 95 procent gebaseerd op in het wild levende herten in het buitenland en op de subjectieve mening van Adema. Toen dacht: hier moet ik iets tegen doen."
Van Holland kroop in de pen en haalde in een 48 pagina's tellend verweer de punten van de minister onderuit. "Ik heb het laten doorlezen door mensen die deskundig zijn op dit gebied, daarna heb ik het verstuurd naar de Tweede Kamer. Die buigen zich er momenteel over, maar ik heb nog geen reacties gehad. Het is de bedoeling dat zij het gaan voorleggen aan de minister en dat ze gaan kijken of hij de beslissing nog wil terugdraaien."

Utrechtse geschiedenis

Als het hertenkamp verdwijnt, komt er ook een einde aan een stukje Utrechtse geschiedenis. "De doorsnee Utrechter kent het Julianapark wel. We bestaan al 120 jaar en ontvangen circa 95.000 bezoekers per jaar. Alle dieren zitten daar dus al generaties lang en die kennen het zelfs helemaal niet om in het wild te leven."
Toch heeft hij er vertrouwen in dat het goed komt. "Maar als hij alsnog met een onderbouwing komt en hij weet me op eerlijke gronden terecht te wijzen, dan hoor je mij niet meer en dan bied ik m'n excuses aan. Maar daar is voor nu geen sprake van."