Utrecht wil gebruik snus onder jongeren terugdringen

© AFP
Utrecht - De gemeente Utrecht wil het gebruik van snus onder jongeren aanpakken. Dat is een soort tabak in een zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt.
Hoewel snus verboden is in Nederland, heeft 2 procent van de Utrechtse jongeren het wel eens gebruikt. In de wijken Noordwest en Zuid zijn die percentages 5 en 4 procent, schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad.
Utrecht wil inwoners beter voorlichten over snus, bijvoorbeeld door het onderwerp te bespreken tijdens ouderavonden. Ook moeten huisartsen en jongerenwerkers meer kennis krijgen over het middel. Verder wil de gemeente het gebruik van snus onder jongeren beter monitoren.
Snus komt van oorsprong uit Zweden. Het kan verslavend zijn, zegt verslavingsinstelling Jellinek, omdat nicotine in snus via de bovenlip en mond in het bloed terechtkomt. Er bestaat ook snus zonder nicotine, maar met tabak. Ook dat is ongezond.
De gemeente is geen fan van snus, maar benadrukt ook dat het probleem klein is in vergelijking met andere verslavende middelen. "Het is belangrijk om te weten dat roken onder jongeren veel vaker voorkomt", schrijft de gemeente. Ook vapen is een problematische trend, schrijft het stadsbestuur.