FC Utrechts ‘road to Rotterdam’ strandt in eigen Galgenwaard: ‘Glipt zo door je vingers’

Ontgoocheling bij FC Utrecht als Spakenburg scoort.
Ontgoocheling bij FC Utrecht als Spakenburg scoort. © ANP
Utrecht/Bunschoten-Spakenburg - Zo groot het feest in Bunschoten-Spakenburg is, zo zuur zijn de druiven in Utrecht. Dat Spakenburg er hard af zou gaan tegen de profs van de FC, daar was vriend en vijand het over eens. Maar het ongelooflijke gebeurde: Utrecht werd in eigen huis volledig zoek gespeeld door de amateurs. Teun den Hartog van de supportersvereniging kan het zelf nog amper geloven. "Pure teleurstelling overheerst."
Gisteren was Den Hartog nog overtuigd van de winst van zijn club. "Ze weten natuurlijk ook wel dat ze het niet gaan halen. Het is voor die jongens al hartstikke mooi dat ze in een stadion met 20.000 supporters spelen. Ik heb er heel veel zin in, het wordt een gezellige avond."
In het licht van nu lijkt dat misschien wat arrogant, maar in het dorp zelf dacht iedereen er net zo over. Het zou waarschijnlijk 5-0 voor Utrecht worden, voorspelden de meeste Spakenburgers gisteren nog. Misschien een goaltje, dat zou mooi zijn.
Het gaf niet, trots overheerste toch wel. Dat 'de Blauwen' tot de kwartfinale waren gekomen in de KNVB-beker was al zo'n unicum en dan ook nog mogen spelen tegen FC Utrecht, in de eigen provincie: mooier kon het eigenlijk niet. Zelfs aanhangers van geduchte tegenstander IJsselmeervogels ('de Rooien') vonden het wel mooi, deze reuring in het dorp.
Het was al een feest op zich om naar het stadion te gaan
Pauline Zwaan, voorzitter supportersvereniging SV Spakenburg

The day after

"Het was al een feest op zich om naar het stadion te gaan. Een hele uittocht vanuit Spakenburg", blikt Pauline Zwaan, voorzitter van de supportersclub terug. "Dan hoop je dat je lang de nul houdt of zelfs even op voorsprong komt, maar het werd gewoon een topavond. In de tweede helft poften de jongens gewoon door. Bi-zar."
De voorzitter van de Spakenburgse supportersclub is the day after volop aan het nagenieten. "Vannacht werd ik wakker en dacht ik: wat heb ik gedroomd joh? Zelf was ik niet bij het feest na afloop, maar de appgroepen en sociale media zijn ontploft. Alles gaat over Spakenburg. Het winnen van een kampioenschap of derby is allemaal fantastisch, maar dit is van een ander kaliber." Spakenburg staat zevende in de tweede divisie, terwijl FC Utrecht de nummer 7 van de Eredivisie is.
Ik zal je eerlijk zeggen, ik had al contact met organisaties om met een boot richting de Kuip te gaan. En dan zie je het zo tussen je vingers wegglippen.
Teun den Hartog, voorzitter supportersvereniging FC Utrecht

Pure onderschatting

Wat gebeurde er nou eigenlijk, in de Galgenwaard? Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht heeft zijn antwoord droogjes klaar. "Er kwamen twee keer elf man een veld op en de amateurs waren beter. Op alle fronten."
Pure onderschatting moet het zijn geweest, een andere verklaring heeft hij er niet voor. "Op papier moet Utrecht dit gewoon winnen. Onze profs die de hele week alleen maar voetballen, leggen het af tegen mensen die de volgende dag weer naar hun werk moeten. Ze zijn er gewoon niet vol voor gegaan, iets anders is niet mogelijk."
En hoewel hij respect heeft voor de prestatie van Spakenburg, baalt hij ontzettend van de keiharde nederlaag. "Hoe dicht ben je nou niet bij een halve finale, misschien zelfs bij een finale? Ik zal je eerlijk zeggen, ik had al contact met organisaties om met een boot richting de Kuip te gaan. En dan zie je het zo tussen je vingers wegglippen."

Nederig worden

Een enorme knal is het, niet meer en niet minder. "De spelers moeten maar eens een beetje nederig worden en bij zichzelf te rade gaan. Het vertrouwen terugwinnen. Ze kunnen zeggen: we hebben alles eraan gedaan, maar dat is gewoon gelul."
Is Den Hartog nu rancuneus tegenover Spakenburg? "Nee. Ik zat gisteren zelf met iemand uit Spakenburg in het stadion. Hij zei: Teun, als we naar de Kuip gaan mag je mee. En dat zal ik dan doen ook. Ik gun het ze van harte. Sterker nog: mocht Spakenburg inderdaad winnen en Europees gaan spelen, lijkt mij dat FC Utrecht de Galgenwaard daarvoor beschikbaar moet stellen."
Het feest was groot in Bunschoten-Spakenburg.