Organisatie Bevrijdingsfestival Utrecht 'ongelofelijk opgelucht' dat feest door kan gaan

© Linde Dorenbos
Utrecht - Dankzij een garantstelling van Koninklijke Grolsch en het K.F. Hein Fonds kan het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk dit jaar toch doorgaan, tot grote opluchting van festivaldirecteur Manja Kerstholt.
Het festival kampte net als vele andere bevrijdingsfestivals met flink wat financiële onzekerheden. De coronacrisis heeft flinke gaten in de begroting geslagen en ook de inflatie, stijgende arbeidskosten en tekorten aan materialen doen een flinke duit in het zakje. De opluchting was dan ook groot toen bleek dat het festival alsnog door kan gaan.
"We zijn super blij. De afgelopen week was een rollercoaster maar we zijn zo ongelofelijk opgelucht dat we op 5 mei toch het bevrijdingsfestivals kunnen vieren", vertelt Kerstholt. "We hadden zo kort de tijd om te zien of iemand zich nog zou melden om ons te helpen voor de editie. We moesten snel schakelen, maar het is gelukt", vertelt ze opgelucht.
We vinden het een heel belangrijk festival. Het is een festival met regionale uitstraling, waar iedereen welkom is om vrijheid en gelijkheid te vieren.
Quinten Peelen, directeur K.F. Hein Fonds
Het K.F. Hein Fonds hoorde in de media dat het festival in moeilijkheden zat en besloot contact te zoeken met de organisatoren. Het fonds steunt onder meer goede doelen in de provincie en vond het bevrijdingsfestival daar bij uitstek bij passen: "We dachten: 'Het kan toch niet zo zijn dat het festival niet doorgaat?' Dus we hebben gelijk het festival gebeld met de vraag wat we konden doen", vertelt directeur Quinten Peelen.
"We vinden het een heel belangrijk festival. Het is een festival met regionale uitstraling, waar iedereen welkom is om vrijheid en gelijkheid te vieren. Dus we vonden het heel passend om te helpen", aldus Peelen.
Doordat het festival niet door leek te gaan, werden al veel mensen zoals vrijwilligers afgezegd. Die moeten nu allemaal weer gebeld worden met de vraag of ze toch kunnen helpen: "We waren al heel ver op weg met het festival, maar de plannen die we hadden kunnen we nu gewoon gebruiken. Vanaf morgen gaan we flink in de versnelling om het uit te voeren, maar we zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers."

Crowdfundingsactie

Nadat bekend werd dat het festival vanwege financiële problemen niet door kon gaan, besloot Mandy Tilleman een crowdfundingsactie te starten, maar dat is nu niet meer nodig. "Het is fantastisch dat het doel is bereikt. Of dat nou linksom of rechtsom is. Ik ben super trots op alle donateurs die geld gestort hebben", laat initiatiefnemer van de actie Mandy Tilleman weten.
In totaal hebben zo'n 300 mensen gezamenlijk bijna 6.000 euro gedoneerd. Wat precies met dat geld gaat gebeuren, is nog niet duidelijk: "We gaan overleggen met de organisatie. Mensen hebben gedoneerd aan het festival dus het is niet aan mij om daar een andere bestemming voor te vinden", aldus Tillemans.
Het geld zal in ieder geval besteed worden aan het festival: "Met als doel de verbinding en vrijheid te vergroten. Wat dat is weten we nog niet. Dat bespreken we woensdag."
Binnenkort maakt het festival bekend welke artiesten zullen optreden.