Geen straf voor Utrechter in psychose die agenten met mes bedreigde en werd neergeschoten

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De man die vorig jaar augustus in Utrecht werd neergeschoten terwijl hij twee agenten met een mes bedreigde, hoeft niet naar de gevangenis. Volgens de rechtbank verkeerde de Utrechter destijds in een psychose. Omdat hij daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar was, is hij vrijgesproken van alle rechtsvolging. Ook hoeft hij de bedreigde agenten geen schadevergoeding te betalen.
De man lijdt aan een schizofrene stoornis en krijgt daarvoor al langer medicijnen, maar toen hij daarmee stopte ging het mis. Vanwege een al langer lopende zorgmachtiging kan de man al worden verplicht tot het nemen van zijn medicijnen en het ondergaan van een behandeling. Een extra maatregel vindt de rechtbank daarom niet nodig.

Mes

De man bedreigde iemand die 's avonds laat zijn hond uitliet in een parkje op de hoek van de Tractieweg en de Vlampijpstraat. Toen gealarmeerde agenten de man aanspraken, weigerde hij het mes weg te gooien. In plaats daarvan rende hij met het mes in zijn handen op een van de politiemensen af.
Toen een poging om de man met een stroomstootwapen uit te schakelen mislukte, werd hij in zijn been geschoten. Terwijl hij op de grond lag, zou hij het mes nog in de richting van een andere agent hebben geworpen.
De officier van justitie vond dat de Utrechter deels toerekeningsvatbaar was, omdat hij zelf was gestopt met zijn medicatie. Maar dat ziet de rechtbank anders. Daardoor kunnen twee agenten die door het incident emotionele schade zouden hebben opgelopen, geen aanspraak maken op de schadevergoeding die zij van de man eisten.