Bevrijdingsfestival Utrecht kan toch doorgaan dankzij bierbrouwer en K.F. Hein Fonds

© Linde Dorenbos
Utrecht - Het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk gaat toch door. K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch staan garant voor financiële tegenvallers van het evenement op 5 mei.
De twee partijen vinden het vieren van de vrijheid zo belangrijk dat ze te hulp zijn geschoten, laat de organisatie weten. De steun komt bovenop de eerdere extra bijdrage van de gemeente en provincie Utrecht.
Festivaldirecteur Manja Kerstholt: "We zijn verheugd dat we extra steun krijgen van zowel de overheid als de private- en commerciële sector. We hebben afgelopen week hartverwarmende reacties ontvangen vanuit het hele land, waaronder een groots opgezette crowdfundingsactie. Samen met de initiatiefnemers beslissen we hoe we deze gift als Bevrijdingsfestival Utrecht kunnen inzetten."
De organisatie maakte vorige week nog bekend dat het festival in Utrecht voor het eerst sinds 1993 niet door kon gaan. Er was te weinig reserve voor een slechtweerscenario.

'Samen vrijheid en gelijkheid vieren'

K.F. Hein Fonds ondersteunt al 85 jaar projecten in de provincie Utrecht die mensen verbinden. "Het Bevrijdingsfestival Utrecht is daar een heel goed voorbeeld van: een festival waarbij iedereen welkom is om samen vrijheid en gelijkheid te vieren", zegt directeur Quinten Peelen. "Dat vinden wij zo belangrijk dat we graag op deze bijzondere manier helpen."
Grolsch is al jarenlang partner van Bevrijdingsfestival Utrecht, licht verkoopdirecteur Mike Stoffers toe. "Toen we hoorden dat het festival afgelast zou worden, zijn we met open blik gaan kijken op welke wijze wij zouden kunnen bijdragen. Grolsch gelooft in de verbinding tussen mensen, zeker op zo’n belangrijk moment. We zijn dan ook blij dat de vrijheid ook dit jaar weer in Utrecht gevierd kan worden."

De financiële toekomst

Ook andere bevrijdingsfestivals kampen met financiële onzekerheden door de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Het heeft geleid tot een kostenstijging van 30 procent, die de organisatie in Utrecht niet kan en wil doorberekenen met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen.
Voor de komende jaren is financiering ook nog allerminst zeker. Het festival hoopt dat het Rijk en andere financiers over de brug komen om het evenement de komende jaren duurzaam kunnen vormgeven, zodat het festival voor iedereen gratis toegankelijk kan blijven. Daarover gaat de organisatie de komende tijd in gesprek.