Onzekerheid bij Utrechtse standplaatshouders blijft: 'Geen voorkeursbehandeling voor huidige ondernemers'

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat huidige standplaatshouders zoals marktkooplui geen voorkeursbehandeling geven bij het verlenen van een nieuwe vergunning. Dat meldt het college in antwoord op raadsvragen van het CDA en de PVV.
Door Europese regels dreigen huidige standplaatshouders hun plekje binnenkort te verliezen: vergunningen worden niet meer automatisch verlengd om zo andere ondernemers ook een kans op een plek te geven.
De PVV had voorgesteld om met een puntensysteem te werken, waarbij ondernemers die er al lange tijd zitten al standaard 20 punten krijgen. Een dergelijk systeem zou ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden ingevoerd, zou de partij via-via hebben vernomen.
Maar de gemeente Utrecht wil daar niet aan beginnen, omdat dit zou afwijken van onder meer de Europese Dienstenrichtlijn. Die schrijft voor dat ondernemers gelijke kansen moeten krijgen als zij interesse hebben voor een standplaats. De suggestie van de PVV dat het nieuwe beleid te maken zou hebben met een kruistocht tegen ongezond eten verwijst het college naar het rijk der fabelen.

Duidelijkheid voor ondernemers

Het CDA vroeg aan het college hoe zij verwachten de bestaanszekerheid van ondernemers met een standplaats te verbeteren. Het college laat weten zo snel mogelijk duidelijkheid te willen geven over de nieuwe situatie en de wijze van verdeling. "Daarom werken wij momenteel, aan de hand van de bepalingen in de Europese Dienstenrichtlijn, vastgelegd in de Nederlandse Dienstenwet, aan een nieuwe verdelingsmethodiek voor de huidige standplaatsen."
Op 23 maart staat een commissiedebat gepland over dit onderwerp. De bedoeling is dat standplaatshouders en de gemeenteraad nog voor die tijd worden geïnformeerd over hoe de ruim tachtig standplaatsen straks verdeeld worden.
RTV Utrecht sprak eerder met een kaasboer in Vleuten die mogelijk zijn plek verliest. "Als ik geen nieuwe plek kan vinden, wat echt heel moeilijk is, zit ik thuis", zei hij toen:
Verliest Vleuten de kaasboer op vrijdag? 'Ja, daar lig je wakker van'