Erik begon een half jaar geleden met comedy en wint nu drie prijzen

© Comedy Talent Award
Utrecht - Weinig komieken zullen zo’n vliegende start hebben gekend als Erik Boddeüs. De Utrechter won afgelopen week de Comedy Talent Award, sleepte ook de publieksprijs binnen en werd door twintig prominente collega’s uit het vak bestempeld tot Comedian’s Comedian.
De Comedy Talent Award vormt de aftrap van het Utrecht International Comedy Festival, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot één van de grootste comedyfestivals van de wereld. Liefst 150 talenten meldden zich aan voor de wedstrijd.

Alles van Herman Finkers

Voor Erik was de voorronde van die competitie zijn eerste officiële optreden binnen de stand up comedy. Al zat deze stap er wel al lange tijd aan te komen. “Ik heb van jongs af aan al veel cabaret geluisterd. Met mijn broer kan ik alle conferences van Herman Finkers opzeggen.”
Ook het podium is hem niet onbekend. Zo doet hij veel aan improvisatietheater met zijn groep De Interventie. “Afgelopen zomer dacht ik: wat heb ik nog nooit gedaan op een podium dat mij heel eng lijkt? En dat was stand up comedy. Dus dat wilde ik proberen,” zegt hij.
Erik volgde een cursus bij het Comedyhuis in Utrecht. Dat smaakte naar meer, waardoor hij naar plekken zocht om op te treden. “En toen was de eerste optie de voorronde van deze wedstrijd. Dus ik dacht: daar doe ik dan aan mee.”

Saai zijn

Hij valt op met zijn betoog dat het niet erg is om saai te zijn. Want dat is hij zelf ook. “Ik houd van poëzie en brei graag”, zegt hij. En dan heeft hij ook nog eens een grote voorliefde voor het spreadsheet-programma Excel.
Die liefde gaat verder dan wat zelf wat tabelletjes maken om de eigen uitgaven bij te houden. Op YouTube volgt hij fanatiek de wereldtoppers op spreadsheet-gebied. “Je hebt wereldkampioenschappen Excel en daar kijk ik met veel plezier naar.”
Klinkt apart wellicht, maar Erik zet met zijn verhaal juist in op herkenbaarheid. “Je hoort natuurlijk alleen maar de gaafste verhalen die worden gedeeld. Maar het is juist ook leuk dat heel veel mensen super gewoon zijn.”
Door te kiezen voor saaiheid, onderscheidt hij zich haast automatisch binnen zijn nieuwe vakgebied. “Ik blijf ook weg van de standaardonderwerpen in comedy, zoals de schoonmoedergrap. Ik ga echt voor onderwerpen en hobby’s die raar zijn of mij fascineren. Dat werd in de finale ook gewaardeerd.”

Missie geslaagd

Want dát het optreden in de uitverkochte Hertz-zaal van TivoliVredenburg goed ging, dat had hij zelf ook wel door. ”Ik dacht: ik ga nooit meer de kans krijgen om voor zo'n groot publiek te spelen”, zegt hij over de zaal met ruim vijfhonderd zitplaatsen. “Dus ik wilde het zo goed mogelij doen. Toen ik het podium afliep, dacht ik: die missie is geslaagd.”
Dat hij daarna drie keer het podium opgeroepen zou worden, had hij vervolgens niet verwacht. Zowel de jury, als het publiek, als een groep cabaretiers riep Erik uit tot winnaar. Daardoor won hij onder meer een geldbedrag van 1.000 euro om in te zetten voor zijn eigen ontwikkeling en een tournee door comedyclubs in heel Nederland.
Of daarmee ook een professionele toekomst binnen de comedy in het verschiet ligt, weet Erik nu nog niet te zeggen. “Maar als dat mogelijk is, zou ik dat zeker willen.” En in de tussentijd gaat hij gewoon vrolijk verder met zijn ‘saaie’ leven.
“Ik werk nu als spellenmaker”, zegt hij. “Dat is zeker ook leuk werk. Het is niet zo dat ik denk: dit moet het nu worden, want mijn leven is verschrikkelijk.”